Počet hospitalizovaných s koronavirem se v posledním týdnu snížil o čtvrtinu

V pátek přibylo v Česku 8256 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je asi o desetinu méně než před týdnem. Hygienici odhalili také 1591 reinfekcí. Ubývá i prováděných testů na koronavirus, takže podíl pozitivně testovaných oproti předchozímu pátku stoupl. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Stále také klesá počet hospitalizovaných s nemocí covid-19. V pátek jich bylo 2398, z toho 173 ve vážném stavu. Za poslední týden se tak množství hospitalizovaných i vážně nemocných snížilo o čtvrtinu.

On-line přenos

Koronavirus - březen

  • 6:00

    Německo zaznamenalo za poslední den 262 593 případů covidu-19. Týdenní incidence stoupla na 1607 případů na sto tisíc obyvatel.

  • 5:04
    Česko

    V úterý přibylo v Česku 10 715 nových případů covidu a 1938 případů s podezřením na reinfekci. Je to znovu více než před týdnem.

  • 4:30

    Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny proti covidu-19 u osob starších 65 let. Firma tvrdí, že data z Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují přínosy další posilovací injekce.

Denní počty nově nakažených klesají postupně od začátku února. Zmenšuje se i takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nemocných za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel. K sobotě se v Česku snížilo z pátečních 531 případů na 523, což je nejméně od 12. ledna.

Stejně jako nově potvrzených případů ubývá od začátku února i testovaných. V pátek bylo provedeno asi 27 tisíc PCR testů a 10 tisíc antigenních, což bylo dohromady přibližně o pětinu méně než před týdnem.

Podíl pozitivních tak ve všech kategoriích testů podobně jako v předchozích dnech stoupl. Například v nejpočetnější kategorii preventivních a plošných testů vzrostl podíl pozitivně testovaných z 12,49 procenta za předchozí pátek na 15,53 procenta.

Očkuje se méně

Přibližně od poloviny února se snižuje množství lidí, kteří s onemocněním skončili v nemocnici. Stejně výrazně jako ubývá hospitalizovaných, se snižuje i počet zemřelých s covidem-19. Za posledních sedm dní ministerstvo zaznamenalo 268 úmrtí, což bylo oproti předešlému týdnu o čtvrtinu méně.

V posledních týdnech klesá také množství očkovaných proti covidu-19. V pátek bylo podáno asi 8600 dávek vakcín, tedy asi o třetinu méně než před týdnem.

Od začátku března 2020 bylo v Česku zaznamenáno celkem 3,62 milionu potvrzených případů nákazy. S koronavirem zemřelo 38 892 lidí, plně naočkováno bylo 6,85 milionu lidí. Více než čtyři miliony z nich dostaly posilující dávku.