Česko a Austrálie sestaví seznam společných aktivit, které budou rozvíjet

Česko a Austrálie připraví seznam priorit budoucí spolupráce. Soustředit se chtějí například na kybernetickou bezpečnost nebo vědeckou diplomacii, pro Austrálii je důležitá i dohoda o volném obchodu s Evropskou unií. Po společném jednání to řekli australská ministryně zahraničí Marise Payneová (LP) a český ministr Jan Lipavský (Piráti). Oba politici se také vymezili vůči agresi Ruska na Ukrajině. Australská ministryně zdůraznila, že její země vyhlásila první sankce vůči Moskvě a má připravené další.

Jan Lipavský prohlásil, že i když jsou si oba státy geograficky velmi vzdálené, mají mnoho společných zájmů. Podotkl, že v Austrálii žije třicet tisíc českých krajanů. Vztahy Česka a Austrálie by se měly rozvíjet podle společného plánu, který by měl podle dohody obou ministrů vzniknout. „Popíše společné zájmy, a potom na nich budeme společně pracovat,“ podotkl Lipavský.

Upřesnil, že by se mělo jednat o „témata ekonomická, bezpečnostní, mezinárodní, i docela konkrétní věci, jako například kybernetická bezpečnost nebo hledání a identifikování příležitostí ve vědecké diplomacii, ve výměně studentů“.

Australská ministryně Payneová zdůraznila, že její země sdílí s Českem hodnoty ochrany demokracie, právního státu a lidských práv. Akcentovala ale také, jak velký důraz klade Canberra na dohodu o volném obchodu s Evropskou unií, jejíž příprava ale vázne. Slibuje si, že se opět rozběhne v době českého předsednictví v druhé polovině roku. „Moje návštěva ukazuje důležitost, kterou přikládáme vzájemným vztahům a větší spolupráci,“ zdůraznila.

Lipavský jí slíbil, že se zasadí o další jednání o unijní dohodě s Austrálií. „Česká republika bude iniciovat kroky k tomu, aby se obnovila jednání o obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Austrálií, která teď ustala,“ ujistil. Je podle něj potřeba pracovat i na tom, aby obchod nebyl narušován různými vlivy. K nim řadí Čínu.

Rusko za agresi zaplatí velkou cenu, řekla ministryně

Ministři se věnovali i situaci na Ukrajině poté, co prezident Vladimir Putin uznal existenci samozvaných „republik“ na ukrajinském území.

Sankce vůči Rusku vyhlásila Evropská unie, ale i Austrálie. „Je to zcela neospravedlnitelná agrese vůči demokratickému státu. Ze strany demokratického světa to nebude přijato,“ zdůraznila Payneová. Australské sankce jsou podle ní zatím cíleny mimo jiné na členy Putinovy bezpečnostní rady. Dala najevo, že tím to nemusí skončit. „Nebudeme váhat zpřísnit sankce. Máme připravené další pro případ, že Rusko eskaluje situaci,“ varovala.

Cílem podle ní je, „aby Rusko za svoji agresi zaplatilo velkou cenu“. Ruské tvrzení, že na Donbas vyslalo „mírové jednotky“, považuje Payneová za „naprosto perverzní překroucení principu udržování míru, který platil po celém světě“.