Navrhovaný rozpočet je inflační, ale méně než návrh Schillerové, řekl bývalý ministr financí Kalousek

Miroslav Kalousek hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr financí a dlouholetý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) v Interview ČT24 řekl, že navržený rozpočet vládou Petra Fialy (ODS) je inflační. Upozornil však, že je méně inflační než ten, který navrhovalo předchozí vedení resortu financí. K obstrukcím SPD kvůli novele pandemického zákona řekl, že jde o legitimní politický nástroj, který využívá každá opozice. Zároveň ale řekl, že předseda SPD Tomio Okamura se chtěl obstrukcemi hlavně zviditelnit.

K návrhu státního rozpočtu Kalousek řekl, že jde o zásadní signál, že se mění rozpočtová politika a že se šetří každá koruna. „V rámci časového a zákonného omezení, která vláda měla, udělala maximum možného. Samozřejmě že z makroekonomického hlediska to není zásadní změna,“ řekl a odmítl prohlášení vlády, že jde o protiinflační rozpočet. „Rozpočet s deficitem 280 miliard je samozřejmě inflační,“ míní. Dodal ale, že je méně inflační než ten původní navrhovaný.

Snížení schodku o necelých osmdesát miliard korun oproti rozpočtu, který navrhla bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO), označil Kalousek za „krok nula“. „Teď ji (vládu) čeká to zásadní – snížení povinných výdajů. Nechce-li vláda zvyšovat daně, což se dušuje, že nechce, musí najít 200 miliard v povinných výdajích, a to není jednoduché,“ sdělil.

Pokud bude chtít vláda snížit povinné výdaje o desítky miliard, aby konsolidovala veřejné rozpočty a směřovala k vyrovnaným rozpočtům, tak to nemůže nebolet lidi. Bavíme se o penzích, zdravotnictví i o platech pro státní zaměstnance.
Miroslav Kalousek

Bývalý šéf státní kasy také řekl, že na rozpočet není možné se dívat pohledem daného roku. „Vždycky se musíte dívat na to, co bylo předtím a co bude. Výdaje do zdravotnictví za poslední dva roky rostly obrovským tempem. Na rezervách zdravotních pojišťoven je dnes 56 miliard korun. Je zbytečné půjčit si 14 miliard, abych držel na účtech ty samé rezervy, které mi bude užírat inflace. To si radši nepůjčím a zapojím rezervy,“ uvedl a doplnil, že pojišťovny to určitě zvládnou.

Hodnocení vlády

Kalousek, člen jedné z koaličních stran, také zhodnotil dosavadní působení vlády. Strany se podle něj dopustily chyby v tom, že nedokázaly zkoordinovat postup mezi svými ministry, poslanci a senátory. „Je to neprofesionalita. Strana, pokud chce prosadit své názory, musí si uvnitř vydiskutovat společný postup. Přijde mi nefér, když to někdo hází na ministra zdravotnictví, protože ten měl přirozené legitimní očekávání, že strany, jejichž ministři a poslanci návrh (pandemického zákona) podpořili, si to také odpracují ve svých senátních klubech,“ reagoval na nedávný vývoj ohledně pandemické novely spolustraník ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). 

„Já si vzpomínám, že ještě před volbami byl velký apel společnosti na společný postup demokratických stran na to, aby se netříštily síly. Utečou čtyři měsíce, a některé politické strany se dokážou tříštit uvnitř mezi vlastními poslanci a senátory,“ řekl bývalý ministr financí s tím, že doufá v lepší práci. „Je to viditelná chyba nikoliv vlády, ale některých vládních stran,“ rýpnul si.
 

Kalousek také řekl, že se vláda bude muset naučit žít s obstrukcemi opozice. „My jsme to (obstrukce) společně s kolegy z ODS nejvíce použili v případě snahy o oddálení zákona o elektronické evidenci tržeb, což bylo skutečně zbytečné obtěžování, a byl důvod se tomu bránit,“ řekl s tím, že jde o legitimní politický nástroj. „Dnes obstrukce dělá zejména SPD Tomia Okamury za podpory hnutí ANO. Myslím si, že to je legitimní politický nástroj. Varuji před urychlenou změnou jednacího řádu,“ doplnil. 

Podle Kalouska Okamura moc dobře ví, že hlasování nemůže oddálit o více než týden nebo čtrnáct dní. „Je to zákon, který se stejně stihne do konce února schválit. On (Okamura) to nepoužil proto, aby něčemu zabránil, on to zneužil proto, aby sám sebe zviditelnil,“ myslí si bývalý poslanec a označil to za sobecké.

Rusko versus Ukrajina

Kalousek také s obavami sleduje současný vývoj konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. „Nepřeji si válku. Já jsem se vždy klonil spíš k názoru bezpečnostních analytiků, kteří tvrdí, že (Vladimir) Putin chce upoutat pozornost, chce si něco vymoct, ale nechce zaútočit. Na druhou stranu nemůže nikdo garantovat, že pan prezident Putin uvažuje racionálně. A proto, že je to show jednoho muže, a rozhodne jenom on, tak nikdo neví, co se zítra stane,“ komentoval současnou situaci na východě. 

Konflikt označil za „válku nervů“ a „válku dezinformační“. „Všichni si přejeme, aby se nevedla válka skutečná, aby se nestřílelo, aby neumírali lidé. Nedá se to ale zařídit tak, že budete ustupovat agresorovi. Musíte ukázat pevný postoj, což si myslím, že Západ v rámci možností dělá,“ řekl Kalousek. 

Bývalý ministr financí si také myslí, že diplomatická jednání mají v tomto sporu velký smysl. „Dokud se jedná, tak se nestřílí,“ sdělil. Každé jednání, i to, které nemá konkrétní výsledek, má podle Kalouska smysl. „To, co mě trochu mrzí je, že Evropská unie nemá jednotný postoj,“ míní a naráží například na postup Francie a Německa.