Policie bude moct zakazovat on-line šíření teroristického obsahu, navrhuje zákon

Policisté by do budoucna mohli přikázat českým, ale i evropským poskytovatelům hostingových služeb, aby odstranili zveřejněný teroristický obsah. Jedná se například o záběry teroristického útoku či záznam poprav. Počítá s tím návrh zákona proti šíření teroristického obsahu on-line, který připravilo ministerstvo vnitra.

„Samo Česko nemá velký problém s teroristickým obsahem on-line,“ uvedl Karel Bačkovský z bezpečnostního odboru vnitra. Případy se podle něj počítají v jednotkách ročně. Při přípravě návrhu zákona se proto vnitro zaměřilo i na to, aby norma příliš nezatěžovala podnikání v oblasti internetu.

Policisté by však nově měli mít možnost přikázat odstranit obsah i velkým nadnárodním platformám sídlícím v EU. Příkazy budou moci přezkoumat orgány dané země.

Hodina na odstranění obsahu

Zákon navazuje na nařízení Evropské unie o potírání šíření teroristického obsahu on-line. Jeho účelem je rychlé stažení závadných záběrů; na odstranění závadného obsahu bude hodina.

Pokud poskytovatel do hodiny teroristický obsah neznepřístupní, mohou mu být uloženy sankce. V případě, že se tak stane poprvé, bude mít ještě 12 hodin navíc, kdy se bude moci s novými procedurami seznámit. Provozovatelé služeb, u kterých se bude teroristický obsah vyskytovat vícekrát, budou muset přijmout „přiměřená opatření“.

Vzdělávací a vědecké výjimky

Zástupci ministerstva nepředpokládají, že budou muset v České republice k sankcím přistupovat. „Muselo by se jednat o záměrnou a úmyslnou nespolupráci,“ uvedl Bačkovský. V současné době podle něj policisté takové problémy nemají. Mezi sankce patří finanční postihy, ale i napomenutí. Právě sankce, lhůty k odstranění a přeshraniční prvek jsou nejvýznamnějšími změnami, které návrh přináší.

Norma se nebude vztahovat na případy, kdy je obsah na webech publikován kvůli vzdělávacím či vědeckým účelům. Podle Bačkovského bude nutné vždy posuzovat kontext, nejdůležitější bude posouzení účelu zveřejnění. Typickými příklady jsou záznamy teroristických poprav či teroristických útoků zveřejněných samotnými pachateli.

Rozhodnutí o odstranění obsahu budou podléhat soudnímu přezkumu. „Proti příkazům bude možné podat správní žalobu,“ dodal Bačkovský.