Povinné ručení zdražuje. Opravy aut stojí víc, argumentují pojišťovny

UDÁLOSTI: Majitelé aut si letos připlatí na povinném ručení (zdroj: ČT24)

Povinné ručení letos v průměru zdraží o pět až sedm procent. Pojišťovny odkazují na inflaci a své vlastní zdražení zdůvodňují tím, že  se zvýšily škody vyplácené na jednu havárii. V lednu dosáhla v průměru 52 500 korun.

„V cenách povinného ručení musíme zohlednit současnou inflaci. To znamená, cena poroste minimálně o šest až sedm procent,“ avizoval mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek. Kooperativa podle mluvčího Milana Káni zdraží v průměru o šest procent. „Nejvíce se to samozřejmě projeví u rizikových skupin klientů,“ doplnil.

Příkladem může být pojištění odpovědnosti z provozu Octavie z roku 2008, což je vozidlo, které v současnosti rodiny v Česku pojišťují nejvíce. Ke konci roku stálo měsíčně většinou od dvou do pěti tisíc korun. Letos se cena zvýší zhruba o 150 až 300 korun.

Ještě více pocítí zdražení řidiči, které považují pojišťovny za rizikové. Jsou to lidé, kteří často bourají, ale také mladí řidiči. Ti i bez zdražení platí víc než ostatní. „Pojistka za Octavii se klidně může pohybovat okolo 10 tisíc korun,“ poukázala analytička Tereza Procházková z Klik.cz. Počítat musí s tím, že jim pojišťovny přičtou kolem dalších 600 korun.

Pojišťovny zdůvodňují vyšší cenu povinného ručení rostoucí cenou škod. Loni v lednu byla podle údajů Kooperativy průměrná škoda na auto 47 500 korun, letos již 52 500. Zdražily náhradní díly, ale i práce a energie.