Do konce týdne bude silně foukat

Výstraha před větrem platí i během víkendu. V pátek večer se sice přechodně utiší, ale od sobotního rána bude opět postupně od západu zesilovat. Nejvíce má foukat právě v neděli. Na horách na severu země silný vítr doprovodí vydatnější sněžení. V Krkonoších, Jizerských a Orlických horách, Jeseníkách a v jejich podhůří může napadnout pět až deset centimetrů sněhu během necelých dvanácti hodin.

Už v pátek platí výstrahy meteorologů před prudkými poryvy větru a také před sněhovými jazyky. Zatímco s větrem se musíme srovnat prakticky všude, naváté pruhy sněhu lze čekat hlavně od 500 metrů nad mořem a výš.

Příčinou je čerstvý severozápadní až západní vítr v kombinaci s novým prachovým sněhem. Nárazy větru můžou v pátek dosahovat 55 až 70 kilometrů v hodině a na horách až devadesát. O víkendu pak může být vítr ještě silnější.

„V sobotu očekáváme opětovné zesilování západního až severozápadního větru, dopoledne nejprve na západě Čech a postupně i na ostatním území s výjimkou východu. Místy budou jeho nárazy dosahovat 65 až 80 kilometrů v hodině, na horách kolem 110 kilometrů v hodině. Další den vítr místy ještě zesílí, nejvyšší hodnoty nárazů, a to 70 až 110 kilometrů v hodině, na horách i kolem 130 kilometrů v hodině, očekáváme v neděli během dopoledních a odpoledních hodin. K večeru bude vítr zvolna slábnout,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. 

Upozornění ústavu před vysokým stupněm nebezpečí velmi silného větru platí po celou neděli pro některé regiony:

Výstraha před větrem
Zdroj: ČHMÚ

Když fouká vítr a zároveň padá sníh, přidává se pochopitelně i riziko sněhových jazyků, nebo dokonce závějí. V pátek a v sobotu by se měly jazyky objevovat od 500 metrů nad mořem, v neděli přechodně i níž. A právě v neděli může na horách dojít i na závěje.

Rozdíl mezi jazyky a závějemi je hlavně v tom, jak velké jsou nafoukané kopce sněhu: závěje jsou širší než dva metry a vyšší než čtvrt metru, jazyky o něco menší.

Nový sníh do neděle
Zdroj: ČT24


Zatímco o víkendu bude v nížinách sněžit jenom přechodně, na začátku příštího týdne se s ochlazením objeví sněhové vločky i ve městech. Rána budou mrazivá a odpoledne se teploty dostanou nad nulu jen v Polabí, Podyjí a Poohří.

Už v polovině příštího týdne se odpolední teploty vrátí v nížinách i nad pět stupňů a ti, kteří chtějí pololetní prázdniny trávit na sněhu, budou zřejmě muset vyrazit do hor. Rána ale zůstanou příští týden s mrazem po většinu týdne – a kde bude ráno málo oblaků, můžou se minima blížit i k minus deseti stupňům Celsia.

Příští týden se lehce oteplí
Zdroj: ČT24