Meteorologové varují před silným větrem. Hrozí problémy v dopravě

Celé Česko zasáhne od čtvrtečního večera silný vítr s rychlostí v nárazech až sedmdesát kilometrů za hodinu. Zeslábne až v pátek večer. Ve vyšších polohách mohou vznikat sněhové jazyky. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha před větrem i sněhovými jazyky platí od čtvrteční osmnácté hodiny do pátečních osmnácti hodin. Foukat bude západní až severozápadní vítr o rychlosti v nárazech 55 až 70 kilometrů za hodinu.

Podle meteorologů hrozí poškození stromů i menší škody na budovách. Kvůli pádům stromů a větví se mohou objevit komplikace v dopravě. Lidé by podle ČHMÚ měli zajistit okna a dveře, upevnit volně položené předměty venku a například zabezpečit skleníky. Měli by dávat pozor při řízení a nevydávat se na horské túry.

Potíže v dopravě může hlavně ve vyšších polohách vítr způsobit také ve spojení se sněžením, které meteorologové předpovídají na čtvrteční odpoledne i pátek. „V kombinaci čerstvého větru a sněhových přeháněk se budou v horských oblastech od vyšších poloh místy tvořit sněhové jazyky,“ varuje ČHMÚ.