Vláda by měla usilovat o omluvu a kompenzace od Ruska, shodl se senátní výbor

Vláda by se podle senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost měla snažit o revizi vztahů s Ruskem tak, aby byly vzájemně výhodné. Měla by usilovat také o omluvu a kompenzace kvůli roli ruských agentů ve vrbětické kauze. Po jednání výboru to řekl jeho předseda Pavel Fischer (nezávislý). Výbor své šetření ohledně výbuchů ve Vrběticích uzavřel bez toho, aby se mu podařilo získat vyjádření bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který se z jednání opakovaně omluvil.

„Doporučujeme vládě, aby se odvážně pustila do té revize vztahů s Ruskem, jak slíbila ve svém programovém prohlášení. A také vyzýváme vládu, aby nezapomněla na vymáhání omluvy, kompenzací, dodržování smluv a budování vzájemně výhodných vztahů s Ruskem,“ uvedl Fischer. Výbor si je podle něj vědom toho, že „je to úkol na delší trať“.

Hamáček se z jednání výboru znovu omluvil kvůli pokračujícímu policejnímu vyšetřování, podobně jako policejní prezident Jan Švejdar. Podnětem vyšetřování byla informace serveru Seznam Zprávy, podle které chtěl Hamáček odcestovat loni v dubnu do Moskvy s plánem vyměnit mezinárodní skandál související s výbuchem muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 mimo jiné za dodávky vakcíny Sputnik V.

Krátce před termínem zrušené cesty bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a Hamáček zveřejnili, že za výbuchy byli podle českých bezpečnostních složek příslušníci ruské vojenské tajné služby GRU. Hamáček tvrzení serveru opakovaně popřel, na Seznam Zprávy podal žalobu. Národní centrála proti organizovanému zločinu koncem května požádala sněmovnu, aby jí poskytla záznamy z jednání stálé sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, které se týkalo kauzy Vrbětice.