Nová sněmovna se kloní ke změně interpelací. Ty poprvé zazní 27. ledna

Události: Jednací řád sněmovny (zdroj: ČT24)

Poslanci se zatím nedokázali shodnout na úpravách jednacího řádu sněmovny. Debata o zákonu, podle kterého komora funguje, se vede už řadu let bezvýsledně. Proto se nové složení kloní spíše k tomu, aby se zatím změnily jen interpelace. A víc se jich potom účastnili nejen ministři, ale i sami poslanci.

O změnách jednacího řádu sněmovny se mluvilo v poslední době také v souvislosti s délkou jednotlivých zasedání poslanecké sněmovny a délkou vystoupení, kterou by nový jednací řád mohl omezit. 

Opoziční poslanci protáhli například debatu před hlasováním o důvěře vládě Petra Fialy (ODS) až do ranních hodin, tentýž týden se kvůli obstrukcím SPD nepřikročilo k volbě šestého místopředsedy sněmovny. 

SPD úpravy nechce, ANO až později

V minulém volebním období přitom změny v jednacím řádu prosazoval hlavně poslanecký klub ANO. Nad přesnými úpravami se tehdy politici neshodli. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová teď říká, že změny je potřeba připravit až pro příští volební období. Podobně mluví předseda klubu SPD Radim Fiala. 

„V minulém volebním období to bylo vyvoláno tím, že se do sněmovny dostalo devět klubů, bylo hodně přednostních práv a hodně přestávek, ale ta situace se v tomto volebním období stabilizovala a my si v SPD říkáme, že bychom do jednacího řádu měli zasahovat co nejméně,“ vysvětluje Radim Fiala. 

Nový jednací řád by mohl zkrátit jak dobu řečnění, tak také čas na pauzy klubů. Piráti zase chtějí, aby jednání byla více předvídatelná. Už se kvůli tomu obrátili na předsedy ostatních klubů.

„Je důležité, abychom jasně stanovili, které věci se budou projednávat, takže by byl stanoven pořad jednání skutečně tak, že tam budou pouze ty návrhy, které se budou projednávat,“ přeje si předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. 

Úpravy interpelací

Poslanci se dokážou spíše shodnout na tom, že je potřeba upravit interpelace, tedy dotazy poslanců na členy vlády. Účast na nich totiž mnohdy bývá nízká jak u členů opozice, tak u koaličních poslanců. Návrhy jsou různé, od zkrácení doby pro otázky a odpovědi, pevné zařazení na každý jednací den, nebo jejich tematické rozdělení.

„Musíme najít mechanismus, aby na interpelacích nemusela nutně sedět celá vláda,“ myslí si Marek Výborný, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL. „Interpelace by měly být předvídatelné v tom smyslu, abychom dokázali racionalizovat využití času, jak poslanců, tak v tomto případě i ministrů,“ přeje si. 

Předsedkyně TOP 09 i sněmovny Markéta Pekarová Adamová si myslí, že problémem interpelací není úprava jednacího řádu, ale právě hlavně neúčast ministrů. „Často brali čtvrteční odpoledne jako dobu, kdy se mají omluvit, protože jim bylo nepříjemné čelit dotazům. Já pevně věřím, že Fialova vláda takto k interpelacím přistupovat nebude,“ doufá Pekarová Adamová. 

Jak se k interpelacím ministři postaví by mohlo být jasné už během ledna. První dotazy na členy nové vlády by měli poslanci klást ve čtvrtek 27. ledna.