Poslance čeká hlasování o důvěře vládě, mělo by také znovu dojít na volbu místopředsedy sněmovny

Události: Příští týden se sejde Poslanecká sněmovna (zdroj: ČT24)

Příští týden se poprvé v novém roce sejde Poslanecká sněmovna. Na pořadu schůze je zatím jednaosmdesát bodů. Hlasovat budou třeba o důvěře nové vládě. Počítá se také s volbou místopředsedy sněmovny. Poslední neobsazený post připadne hnutí ANO, které nominuje bývalého vicepremiéra Karla Havlíčka (ANO).

První schůze v novém roce má jako první bod na pořadu sněmovní tisk číslo 1, což je návrh zákona o lobbování od opozičního hnutí ANO. Program se ale bude měnit.

„Dá se čekat, že se bude přeskládávat, a zejména na něj přibudou nové body,“ nastínila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

A to třeba zákony, které chce vláda projednat zrychleně. Právě těmi by poslanci v úterý měli začít. „Budeme potřebovat v tomhle případě legislativní nouzi, abychom lhůty zkrátili na minimum a aby mohly ty zákony co nejdříve platit,“ dodala šéfka dolní komory.

Týká se to opatření kvůli růstu cen energií. Změna počítá s vyšším příspěvkem na bydlení i rozšířením okruhu těch, kteří by na něj měli nárok.

„Novela zákona o státní sociální podpoře, to má hlavní prioritu. Tady opravdu potřebuji, abychom ji projednali co nejdříve. Druhou prioritou je zmrazení platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců,“ vyjmenovává ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Obdobné návrhy na zmrazení platů jsou přitom ve sněmovně už dva, od hnutí ANO a SPD. „Budeme se snažit příští týden zařadit náš návrh, který zamrazuje platy politiků na celé volební období, nikoliv pouze na jeden rok, jak navrhuje vláda,“ je odhodlán předseda SPD Tomio Okamura.

Kromě toho bude Okamura prosazovat i projednání novely, která zpřísňuje podmínky pro dávky v hmotné nouzi.

Zástupci vládních stran chtějí co nejdřív začít i se změnami stavebního zákona. „Odsouváme ty jednotlivé části toho stavebního zákona o rok a mezitím vyměníme ten podvozek, abychom měli moderní stavební zákon, který nenechá vzniknout nějakému novému molochu,“ vysvětluje ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Ve středu vláda požádá o důvěru

Hlasování o důvěře vládě přijde na řadu ve středu. „Pokud jde o diskusi, ta určitě bude intenzivní a dlouhá, ale pokud jde o hlasování, tam žádné překvapení nelze očekávat, naše koalice je soudržná,“ předpokládá premiér Petr Fiala (ODS).

„Předpokládám, že si to gesčně rozdělíme, že bude rozprava, že nám to budou jednotliví ministři vysvětlovat, že budeme k tomu debatovat,“ odhaduje předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Určitě to bude dlouhé a emotivní, předpokládám, že opozice bude chtít říct, co všechno je podle nich špatně,“ myslí si ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Ve čtvrtek se z podnětu SPD a hnutí ANO uskuteční ještě mimořádná schůze. Na jejím programu je vysvětlení původu peněz financování hnutí STAN ze zahraničí. Předseda Starostů Vít Rakušan předeslal, že všechny dary byly přijaty podle zákona a od firem podnikajících v Česku.