Domácnosti šetří na energiích. Méně perou nebo svítí

Události: Lidé mění návyky kvůli drahým energiím (zdroj: ČT24)

Lidé si letos připlatí i o desítky procent navíc za elektřinu i plyn. Vysoké ceny energií se odrazí nejen v konečných cenách za zboží a služby v obchodech, ale především v rozpočtech domácností. Řada lidí už nyní přistupuje k úsporám – méně topí anebo mění způsob vytápění. Častěji zhasínají a méně perou.

Energetická náročnost se mnohem více než dřív dostává do popředí i u prodejů nebo při pronajímání bytů. „Klienty zajímá, jestli je dům zateplený, jaká má okna, a zároveň to, jestli je možné předělat dům na nějaké alternativní obnovitelné zdroje,“ přiblížila realitní makléřka ze společnosti RE/MAX Tereza Vrzáková.

Ti, kteří nemají možnost využívat obnovitelné zdroje, anebo lidé žijící v nájmu, často kvůli drahým energiím mění své návyky. Ročně tak mohou podle odborníků ušetřit i několik tisíc korun.

Petra Nováčková žije sama s malým synem. V pronajatém bytě má všechny spotřebiče na elektřinu. V novém roce se jí měsíční faktura za energie zvýšila o patnáct set korun. „Tisíc korun je pro mě zásadních, patnáct set je pro mě takřka smrtelných. Budu si navyšovat rodičovský příspěvek,“ řekla.

Nyní musí šetřit. I proto hlídá každou rozsvícenou žárovku. „To jsem dřív nedělala. Mám malé miminko, takže jsme všude svítili, když se venku setmělo. Také peru, až když mám plnou pračku,“ popsala.

Právě na osvětlení se dají ušetřit řádově stokoruny ročně. „Běžná žárovka má přibližně desetkrát vyšší spotřebu než úsporné zdroje a navíc je také mnohokrát dražší. Je to spíše zdroj tepla než světla,“ uvedl mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Úsporné osvětlení má doma i Jakub Hájek s rodinou. Zhasínání je pro ně samozřejmost. Kvůli úspoře navíc vyměnil bojler za kondenzační kotel. „Udržuje stálou teplotu v topení a na puštění kohoutku ohřívá průtokově, takže nedrží obrovskou zásobu vody, kterou by potřeboval dohřívat,“ popsal.

Kvůli úsporám přestal používat rychlovarnou konvici. Vyměnil ji za kávovar. Zbavil se i starého vysavače. Na noc navíc tlumí topení, perou jen když je pračka plná, a pravidelně odmrazují lednici. „Každý milimetr námrazy znamená zhruba deset procent spotřeby nahoru. Takže kdo má starou ledničku, která netěsní nebo je někde u tepelného zdroje, zbytečně vyhazuje peníze,“ sdělil Holubec.

Zdražení až o 140 procent

Domácnosti, které elektřinu používají jen na svícení, si podle modelového příkladu připlatí ročně mezi zhruba čtyřmi a 8,5 tisíce korun. Záležet bude na dodavateli energie, konkrétní spotřebě domácnosti a platném ceníku.

Ještě více si podle modelu připlatí domácnosti, které elektřinou nejen svítí, ale vytápí s ní i dům nebo byt. V letošním roce budou muset k ročnímu vyúčtování přidat od přibližně deseti do třiceti tisíc.

Více peněz si budou muset připravit ti, kteří doma spotřebovávají plyn. Domácnosti, které na něm vaří a ohřívají vodu, budou platit ročně i dvojnásobně vyšší účty než dosud. Záležet bude ale i v tomto případě na distribuční oblasti, ceníku a konkrétní spotřebě.

Domácnosti, které plynem také topí, budou muset počítat se zdražením i o zhruba 140 procent. Asi největší cenový skok čeká ty domácnosti, které měly ceny zafixované a toto období jim nyní končí.