Bezpečnostní posouzení uchazečů o stavbu bloku Dukovan bude hotové na konci ledna, tvrdí ředitel ČEZ

Generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš tvrdí, že bezpečnostní posouzení uchazečů o stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany bude hotové do konce ledna. Následně může být vyhlášen tendr. Nový blok se spustí dle očekávání v roce 2036, prohlásil také Beneš v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Uchazeči o stavbu jaderného bloku poslali rozsáhlé bezpečnostní dotazníky. Každý z nich má stovky stran, a proto se podle generálního ředitele posuzování protáhlo. Původně mělo být hotové do konce loňského roku. Na vyhodnocení pracuje skupina na ministerstvu vnitra.

„Dá se předpokládat, že těsně po konci bezpečnostního posouzení bude vláda informována o tom, že je to tak a tak, což bude někdy začátek února. A těsně poté bude možné zahájit ostrou část tendru,“ očekává Beneš.

Cena výstavby nového bloku dukovanské elektrárny se podle něj vyšplhá na 180 miliard korun. „Nemám důvod se domnívat, že by to mělo být jinak.“ Výše nákladů bude mít hlavní vliv na cenu elektřiny, kterou bude elektrárna produkovat.

ČEZ plánuje další bloky

ČEZ podle Beneše plánuje i výstavbu dalších jaderných bloků. Vzniknout mohou bloky Temelín 3, Temelín 4 a Dukovany 6. Příprava temelínských bloků je v pokročilém stadiu, oznámil generální ředitel.

Je podle něj logické, aby se práce na přípravě urychlily, aby byly splněné podmínky taxonomie, kterou plánuje Evropská komise. Mezi podmínky patří například notifikace investic do současných jaderných zdrojů.

Nové bloky musí získat stavební povolení do roku 2045, aby byly uznány za udržitelné a mohly být financovány v rámci taxonomie. „U jádra je nejdůležitější povinnost notifikovat jakoukoliv investici na stávajících zdrojích, což výrazně omezuje šedesátiletý provoz dukovanských a temelínských současných bloků,“ myslí si Beneš.

Evropská komise navrhuje za dodržení určitých podmínek dočasně zařadit jádro a zemní plyn mezi zelené zdroje energie. Taxonomii, tedy systém podpory ekologických investic, odmítají odpůrci obou technologií. Kvůli některým pravidlům však nabádají k opatrnosti i jejich stoupenci.

Komise bude podněty k návrhu přijímat do 12. ledna, do konce měsíce ho chce schválit. Podle Beneše je nyní příliš krátká doba na to, aby Česko podávalo velké množství pozměňovacích návrhů.

„Myslím si, že by bylo taktické si říct, které ty připomínky jsou pro nás opravdu extrémně důležité, a na ty se soustředit. Nemyslet si, že prosadíme padesát pozměňovacích návrhů, ale soustředit se třeba na tři čtyři,“ navrhuje ředitel.