Balík a Patočka se střetli o osobní odpovědnost při zvládání pandemie

Hosty Událostí, komentářů byli Jakub Patočka a Stanislav Balík (zdroj: ČT24)

Nový kabinet od svého nástupu mluví především o osobní odpovědnosti. Ta je spolu se svobodou rozhodování jedním z pilířů konzervativní politiky. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) třeba vyzval k zodpovědnosti v souvislosti s covidem. Podle šéfredaktora levicového Deníku Referendum Jakuba Patočky to ale nestačí. Politolog a zastupitel Bludova Stanislav Balík (za ODS) upozornil, že k dodržování restrikcí nestačí je vydat – potřebují podporu i ve společnosti. Přeli se v úterních Událostech, komentářích.

Patočka se domnívá, že jakkoliv je osobní odpovědnost dobrá, nestačí. „Nejde o to, že tady je ohrožená většina. Jsem přesvědčen, že velká většina lidí je svým chováním osobně odpovědná. Ale jde o to, že je potřeba i tyto lidi chránit před neodpovědnou menšinou. Protože to je epidemiologická logika, která nebere ohled na ideologické přesvědčení té či oné vlády,“ zdůvodnil.

Jako nutné vnímá Patočka to, aby vláda za účelem záchrany životů opatření vymáhala. „To je přece princip právního státu. To je změna, kterou jsme volili. A pokud ji vláda nehodlá aplikovat, tak pak si myslím, že nejenom pro mě to bude hluboké zklamání,“ řekl.

Děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Balík připustil, že přístup k otázce osobní odpovědnosti se na politickém spektru s jistým zjednodušením liší. „Konzervativní a liberální přístup dává větší důraz na odpovědnost jednotlivce. Zatímco levicový socialistický přístup spíše preferuje nebo zohledňuje i společenské podmínky a prostředí, které má vliv na jednání jednotlivce,“ vysvětlil.

Chaos, shodují se Balík a Patočka

Balík upozornil, že mnohá nařízení za minulé vlády se dodržovala. „Přestože se rozhodovalo údajně podle faktů a přestože se velelo a řídilo, společnost si přece jen žije svým vlastním životem,“ podotkl. Podle něj k tomu, aby nějaké opatření fungovalo, nestačí pouze, že má formální znaky, ale zapotřebí je také společenská podpora. „Že to společnost chápe a že se chce nechat podle takového zákona regulovat a řídit,“ přiblížil.

Že covidová politika bývalého kabinetu byla založena na faktech, zpochybňoval Patočka. „To byla politika naprostého chaosu. Řízení epidemie na základě nálad v sociálních sítích,“ míní. Nízkou důvěru společnosti k opatřením pak chápe jako důsledek únavy z „chaotické politiky minulé vlády“.

S tím, že země byla v poslední době svědkem velkého chaosu, souhlasil také Balík. „Nyní vidíme z mého pohledu jakýsi pokus vrátit se k vydávání takových pravidel, na které má společnost a stát sílu.“