Prověřování Babiše v případu Pandora Papers spěje k odložení, žádost Černošic o pomoc odmítl další resort

Ministerstvo vnitra nevyhovělo žádosti černošického městského úřadu o součinnost ohledně majetku expremiéra Andreje Babiše (ANO) zmíněném v kauze Pandora Papers. S obdobnými žádostmi Černošice neuspěly již na ministerstvech spravedlnosti a zahraničí. Úřad se tím pádem nedostane k dokumentům ze zahraničí. Prověřování, zda se Babiš nedopustil přestupku, tak směřuje k odložení. Část již je promlčená, u zbytku uplyne lhůta v polovině roku.

Černošický úřad se snaží zjistit, zda předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš nespáchal přestupek proti zákonu o střetu zájmů – což on sám odmítl. Podle serveru Investigace.cz ale Babiš ve svých majetkových přiznáních neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem.

Ministerstvo vnitra podle černošického úřadu odpovědělo na žádost o součinnost, že „v současné době neexistuje legální možnost, jak v rámci mezinárodního právního styku dožádat dokumenty potřebné pro prověření došlého oznámení“. Stejně tak ministerstvo zahraničí již dříve odpovědělo na černošickou žádost, že „neeviduje žádnou mezinárodní smlouvu, která by pro dané účely upravovala vzájemnou správní pomoc v řízeních o přestupcích“.

Černošice již odložily prověřování Babišova majetku v případě firem Blakey Finance Limited  registrované na Britských Panenských ostrovech a Boyne Holding L.L.C. registrované ve Washingtonu. Metodika ministerstva spravedlnosti předepisuje jejich odložení kvůli promlčení. Úřad ještě prověřuje část podnětu, která se týkala neuvedení společnosti SCP Bigaud se sídlem v Monaku v prohlášení do centrálního registru oznámení v roce 2021. Pokud se nepodaří získat dokumenty potřebné pro prověření tohoto oznámení, odpovědnost za tento přestupek zanikne 1. července, uvedl úřad.

Kauza Pandora Papers se zabývá děním kolem společností v daňových rájích. Podle mezinárodního novinářského týmu Babiš poslal přes své offshorové firmy zhruba 380 milionů korun na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře. V dokumentech souvisejících s kauzou podle Investigace.cz neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem. Podle zákona o střetu zájmů je neúplné oznámení majetku veřejného funkcionáře přestupkem, za který hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Babiš prohlásil, že nemovitosti s využitím poměrně složité sítě zahraničních firem nakupoval na doporučení realitní kanceláře.

Babiš trvale bydlí v Průhonicích a příslušným úřadem obce s rozšířenou působností je pro něj Městský úřad Černošice. Úřad se v minulosti zabýval i podezřením, že byl Babiš ve střetu zájmů kvůli tomu, že ovládá média. V září mu uložil za přestupek pokutu 250 tisíc korun. Premiér se ale proti pokutě odvolal a Středočeský kraj pokutu zrušil, rozhodnutí je pravomocné.