Loni zemřelo na drahách 205 lidí. Je to nejméně za devatenáct let

Na českých drahách zemřelo loni 205 lidí, nejméně za posledních devatenáct let. Meziročně bylo na železnici, v metru a na lanových, trolejbusových i tramvajových drahách v roce 2021 o šestnáct procent méně mrtvých. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Drážní inspekce.

Počet mimořádných událostí na drahách loni stoupl, a to zhruba o čtyři procenta na 3854. Navzdory mírnému nárůstu šlo o druhý nejnižší počet za posledních deset let.

Od března 2020 byl opakovaně omezován pohyb lidí kvůli pandemii nemoci covid-19. Třeba vlaky Českých drah tak za první pololetí roku 2021 cestovalo 50,3 milionu pasažérů, meziročně o 9,5 milionu méně. 

Nejvíce mimořádných událostí se loni stalo na dráhách trolejbusových, tramvajových a lanových a v metru. Celkem jich bylo 2706, tedy o sto šedesát tři více než v roce 2020. Největší podíl na úmrtích na drahách ale mají střety vlaků s lidmi, kvůli kterým loni zemřelo 163 lidí. Meziročně to bylo o 32 úmrtí méně. Také celkový počet srážek vlaků s lidmi klesl o 33 na 217. „I nadále však byly s následkem smrti tři čtvrtiny všech střetů,“ doplnil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Zraněných bylo o čtvrtinu méně

Počet srážek na železničních přejezdech loni naopak stoupl zhruba o desetinu na 160. Přesto množství obětí těchto střetů meziročně kleslo o více než čtvrtinu na 28. Také zraněných při srážkách na přejezdech bylo asi o čtvrtinu méně. Loni v březnu například zemřeli dva lidé v osobním autě, do kterého narazil vlak na přejezdu v Zaječicích na Chrudimsku.

Jednou z nejtragičtějších nehod na železnici za poslední roky byl loňský střet dvou vlaků u obce Milavče na Domažlicku. Při nárazu zemřeli oba strojvedoucí a jedna cestující z osobního vlaku a zranilo se skoro sedmdesát lidí. Loni se stala také tragická nehoda na lanových drahách, když se v říjnu zřítila kabina lanovky na Ještěd. V kabině byl v tu dobu jen průvodčí, který na místě zemřel.