Pražský soud nařídil odvolací řízení ve druhé větvi Rathovy kauzy

Soud v Praze nařídil odvolací řízení ve druhé větvi kauzy Davida Ratha, ve které je obžalovaná i firma Metrostav. Líčení se uskuteční 6.–8. dubna. Tato část kauzy někdejšího středočeského hejtmana za ČSSD se týká manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic za více než sedm set milionů korun.

Podle justičního webu infosoud začne odvolací jednání v případu, ve kterém čelí obžalobě i největší česká stavební firma Metrostav, letos 6. dubna a potrvá tři dny. Prvoinstanční verdikt v kauze padl na konci ledna 2020. Krajský soud v Praze uznal bývalého politika vinným z přijímání úplatků a manipulace se zakázkami a o rok mu prodloužil už dříve pravomocně uložený sedmiletý trest. Proti rozsudku se odvolali všichni odsouzení i státní zástupce.

Rathův případ má projednávat trestní senát, jehož členy jsou Luboš Vrba, Alexander Károlyi a Viktor Mach. Metrostav navrhoval, aby byla kauza kvůli dění kolem bývalého soudce pražského vrchního soudu Zdeňka Sováka viněného z úplatkářství přeložená z Prahy do Olomouce, Nejvyšší soud mu však nevyhověl. Pro mimořádný krok nenašel dostatečně silné důvody.

Navýšení trestů pro Kottovy

Ústřední trojicí případu je stejně jako v první části kauzy někdejší hejtman Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Manželům uložil soud také osmileté tresty, pro ně to však znamená, že mají strávit ve vězení každý déle o dva roky. Trojici soud navýšil i peněžité tresty, manželé mají podle nepravomocného rozhodnutí zaplatit po dvaceti milionech korun. Bývalému hejtmanovi uložila soudkyně zaplatit osmnáct milionů korun, původně měl uhradit deset milionů korun.

Dalším obžalovaným soud uložil podmíněné i nepodmíněné tresty. Obžalobě čelilo i osm firem. Metrostavu zakázal soud účast ve veřejných zakázkách na tři roky. Největší stavební firma v Česku má zaplatit i peněžitý trest deset milionů korun.

Účast ve veřejných zakázkách zakázal soud i společnostem Hospimed, Jipe a Puro Klima. Konstruktivě Branko má podle rozsudku propadnout veškerý majetek. Obžalobě čelí také firma Tenton, které soud uložil povinnost zveřejnit v médiích část rozsudku, která se společnosti týká. Stejně soud potrestal i zbylé společnosti. Nejtvrdší trest, tedy zrušení právnické osoby, uložil soud dvěma obžalovaným firmám –⁠ Aveze a ML Compet.

Manipulace se zdravotnickými zakázkami

V druhé větvi Rathovy kauzy si podle lednového verdiktu krajského soudu Rath a Kottovi na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Obžalovaní chtěli podle vyšetřovatelů přes 60 milionů korun. Obdrželi 3,34 milionu, v květnu 2012 je zadržela policie. Kvůli manipulacím obvinila v říjnu 2013 osm firem a devět lidí včetně Ratha.

Soud začal tuto větev projednávat v lednu 2018, v lednu 2020 krajský soud dal Rathovi osmileté vězení a o rok mu prodloužil už pravomocně uložený sedmiletý trest. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem včetně Metrostavu.

V listopadu loňského roku městský soud v Brně vyhověl Rathově žádosti o podmíněné propuštění z vězení. Rath má za sebou polovinu ze sedmiletého trestu za korupci. Státní zástupkyně Adriana Valcová navrhla žádost o podmíněné propuštění Ratha ze tří důvodů zamítnout, kromě jiného nezaplatil celý peněžitý trest. Proti usnesení soudu podala stížnost a rozhodnutí není pravomocné. Exhejtman proto na svobodu zatím nepůjde.