Začalo testování ve školách podle nových pravidel. Podle odborníků převáží v Česku omikron do deseti dnů

Události:Testování ve školách v novém režimu (zdroj: ČT24)

Po vánočních prázdninách se do lavic vrátili žáci a studenti základních a středních škol. Hned první den provedly školy testování na koronavirus, které se oproti dosavadní praxi v prvních čtrnácti dnech nového roku zintenzivní, bude dvakrát týdně. Navíc se musí testovat i očkovaní a ti, kteří covid v posledním půlroce prodělali. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude v Česku dominovat varianta omikron za deset až čtrnáct dní. V úterý vláda projedná se zástupci tripartity chystané testování na covid-19 ve firmách.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

V pondělí se testuje v dosavadním režimu, při čtvrtečním se ale školy musí připravit na změnu, ministerstvo školství vydalo nové instrukce, podle kterých se školy musí řídit.

Zatímco dosud platilo, že škola v případě pozitivního výsledku kontaktovala žákovy rodiče, žák odešel domů a ostatní děti se učily dál jako všechny ostatní, od čtvrtka platí, že když pozitivně testovaný žák odejde domů, ostatní děti z kolektivu třídy musí nosit roušky a jsou v jiném režimu než zbytek dětí ve škole. Škola jim vyčlení k používání jedno konkrétní sociální zařízení a také při stravování musí být odděleny od ostatních.

Ředitelka ZŠ Campanus Lenka Derková upozorňuje, že vedení školy nemůže mít zatím jasnou představu, kolik dětí bude v takovémto režimu a jaké problémy to přinese. „Asi bychom museli komunikovat i s hygienickou stanicí, která nám řekne, jaká konkrétní opatření bychom ještě měli přijmout,“ říká.

Některé školy mají v tomto období naplánované také lyžařské kurzy, i tam je nutné děti testovat. V ZŠ Campanus odjíždí na lyžařské kurzy pouze děti s dokončeným očkováním. „Požádali jsme také rodiče a ti nám vyhověli, aby děti předem otestovali PCR testem, abychom měli jistotu, že odjedou pouze ty zdravé,“ vysvětluje Derková.

I přes tato opatření se děti na lyžařských kurzech budou v pondělí i ve čtvrtek testovat také antigenními testy. Pokud by některý vyšel pozitivně, rodiče by museli pro žáka na hory přijet. Jak by se ale měl chovat zbytek kolektivu, Derková neví: „Co by dělaly ostatní děti, o tom by se škola radila s hygienickou stanicí.“

Ministerstvo zdravotnictví zveřejní kompletní výsledky testování v úterý. Hygienické stanice Královéhradeckého a Středočeského kraje informovaly ČT o pěti stech záchytech. Vláda zatím s dvěma koly testování v týdnu počítá do 16. ledna. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) ale připustil, že dvoukolové schéma může kvůli variantě omikron trvat déle. „V případě, že testování ve školách dosáhne nějaké incidence, která by byla třeba vyšší, tak se to může změnit,“ připustil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hasiči v pondělí začali ze skladu v Kněževsi do krajů rozvážet přes pět milionů antigenních testů, které jsou určené žákům a zaměstnancům škol. Do regionů je během dne doveze osmnáct nákladních aut a čtyři kamiony. Jde o prozatím největší jednorázovou distribuci testů pro ministerstvo školství do krajů. Do distribuce se zapojí 34 příslušníků a zaměstnanců Hasičského záchranného sboru. 

Správa státních hmotných rezerv vypsala koncem prosince zakázku na pořízení 14 milionů antigenních testů na covid-19. Dodavatelské firmy se stále mohou do tendru přihlásit, a to až do 10. ledna, testy by vítězná firma měla dodat v únoru a březnu. Testy nakupované Správou státních hmotných rezerv v předchozím období stály 16,69 Kč za kus.

Testování žáků a pedagogů ve školách
Zdroj: ČT24

Varianta omikron bude dominovat za deset dnů, uvedl SZÚ

Nakažlivější varianta koronaviru omikron bude v tuzemsku podle tiskové zprávy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) dominovat zřejmě už za deset až čtrnáct dní. Za poslední týden výsledky více než 18 tisíc testů ze čtyřiasedmdesáti laboratoří ukázaly podezření na tuto variantu u patnácti procent případů. Delta a její subvarianty nyní tvoří pětaosmdesát procent. 

Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) může vlna omikronu přinést až padesát tisíc nových případů denně a kolem sedmi tisíc nakažených v nemocnicích.

Podle dat ze zahraničí se odborníci domnívají, že omikron je sice nakažlivější, ale zřejmě u něj bude méně často hrozit vážný průběh nemoci. Přesto hrozí podobné zahlcení nemocnic jako v předchozí vlně, protože celkově nakažených bude víc a nebudou fungovat současné monoklonální protilátky, jejichž podání starším a rizikovým pacientům bránilo množení viru a často je uchránilo před stavem, který by vyžadoval hospitalizaci. 

Kvůli hrozbě většího počtu karantén a izolací, které patrně způsobí varianta omikron, probere vláda ve středu, jak bude dál vypadat schéma testování i nařizování karantén. Po jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) to uvedl jeho předseda, vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Ministr ale uvedl, že by omikron neměl zaplnit nemocnice víc než varianta delta. „Ovšem ukazuje se jiné riziko, kvůli té nakažlivosti by se mohlo stát, že skončí v karanténě či izolaci mnohem větší počet obyvatel,“ doplnil Rakušan. Kabinet po vzoru některých zemí zvažuje například zkrácení karantén.

Štáb také zadal zástupcům kritické infrastruktury úkol předložit do čtvrtka plány, jak budou fungovat právě ve chvíli, kdy by větší počet zaměstnanců vyřadila z práce izolace či karanténa.

Vláda na tripartitě projedná testování ve firmách

Vláda v úterý projedná se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců chystané testování na covid-19 ve firmách. Požádá i o náměty k chystanému programovému prohlášení. Premiér Petr Fiala to sdělil poté, co uvedl do úřadu ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL).

Vláda chce, aby zaměstnavatelé od 17. ledna testovali všechny své pracovníky dvakrát týdně. Návrh před schválením projedná s představiteli tripartity. Lidé budou podle Fialy znát parametry testování včas. „Než nastavíme parametry, proběhne jednání s klíčovými reprezentanty zaměstnavatelů a zaměstnanců. Uskuteční se zítra na úřadu vlády,“ dodal premiér.

Od představitelů tripartity bude chtít kabinet také připomínky a náměty k programovému prohlášení. „Vycházíme z již schváleného a důkladně prodiskutovaného koaličního programu. Materiály z jednotlivých ministerstev by měly být k dispozici dnes odpoledne, pak teprve to budu moci seriózně vyhodnotit. Ale větší problémy neočekávám,“ řekl k přípravě programového dokumentu Fiala.

Po schůzce na úrovni tripartity se v úterý na úřadu vlády sejdou k programu koaliční lídři ve formátu K15. „Nelze vyloučit nějaké další body, ale prioritou je programové prohlášení,“ řekl ke schůzce Výborný. Ve formátu K15 se podle koaliční smlouvy scházejí předsedové stran a dva další zástupci za každou stranu.

V neděli přibylo 1919 případů covidu. Počty nově nakažených klesají

V neděli v Česku přibylo 1919 potvrzených případů koronaviru. Je to zhruba o stovku méně než před týdnem. Klesl ale také počet testů. Laboratoře jich provedly asi třiadvacet tisíc, o týden dříve téměř jednatřicet tisíc. V nemocnicích je s covidem 2640 pacientů, z toho 536 v těžkém stavu. V obou případech je to mírný pokles proti předchozímu dni. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Incidenční číslo se nepatrně snížilo. Na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dní 335 nakažených, o jednoho méně než v neděli. Za celý minulý týden odhalily laboratoře celkem 35 837 případů covidu-19. O týden dříve jich bylo více než 40 600. Pokračuje tak mezitýdenní pokles, který trvá zhruba měsíc.

Nejvyšší je momentálně v hlavním městě, kde na 100 tisíc obyvatel připadá v uplynulém týdnu 402 nakažených. Naopak relativně nejlepší situace je v Karlovarském kraji, kde na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 194 případů nákazy.

V pátek a sobotu počet nově nakažených současně poprvé od 1. prosince v mezitýdenním srovnání vzrostl. Šlo ale o pracovní den, zatímco o týden dříve Češi slavili Štědrý den, srovnání je proto zkreslené, protože se o svátcích a volných dnech méně testuje. Sobotní nárůst byl pak minimální, a to o pouhé dva pozitivní případy. Odborníci ale očekávají, že nakažených začne opět výrazněji přibývat kvůli šíření varianty omikron.

Současný počet pacientů s covidem-19 je nejnižší od 3. listopadu. V pondělí 27. prosince leželo v nemocnicích s nákazou zhruba o osm set lidí víc. Podle odborníků by ale varianta omikron měla v Česku převládnout ve druhé polovině ledna a hrozí kvůli ní také naplnění nemocnic zhruba sedmi tisíci pacienty.

Česká republika je sedmou nejvíce zasaženou zemí

Zdravotníci v Česku dosud aplikovali téměř 15,5 milionu dávek očkování proti covidu. Ukončenou vakcinaci má přes 6,6 milionu lidí. V neděli očkování podstoupilo 14 458 lidí, většina z nich si přišla pro třetí posilující dávku. Naopak poprvé bylo očkováno 788 zájemců.

Lidé očkovaní třetí dávkou vakcíny tvořili v listopadu a prosinci méně než jedno procento nakažených. V populaci je jich zhruba pětina. Očkovaných se dvěma dávkami vakcíny byla třetina z pozitivních. Jejich podíl v čase však roste, v listopadu to bylo zhruba jednatřicet procent, v prosinci přes pětatřicet procent. Neočkovaných bylo mezi téměř 714 000 pozitivně testovanými za dva měsíce přes šedesát procent.

Zvyšuje se pozitivita testovaných, a to u všech třech typů testů. V případě nejčastějších preventivních testů bylo v neděli pozitivních 4,93 procenta vzorků, o týden dříve 3,63 procenta. U diagnostických testů, kterými se prověřují lidé s příznaky onemocnění, se pozitivita zvýšila z 14,58 procenta na 15,66 procenta. U epidemiologicky indikovaných testů, které se provádějí například kvůli kontaktu s nakaženým, vzrostl podíl pozitivních z 9,35 na 12,94 procenta.

Od začátku epidemie v Česku předloni v březnu testy potvrdily víc než 2 483 762 případů nákazy. S covidem-19 dosud zemřelo 36 255 lidí. V uplynulém týdnu eviduje ministerstvo 337 obětí, o týden dříve jich bylo více než pět set.

Podle serveru ourworldindata.org je nyní Česká republika sedmou nejvíce zasaženou zemí světa podle poměrného počtu nakažených (koncem prosince byla šestá, nyní ji přeskočilo San Marino). Z celého světa jsou na tom hůře jen Andorra, Černá Hora, Slovensko, Seychely, San Marino a Gruzie.

Minulý rok stál koronavirus pojišťovny přes 20 miliard korun

Za testování a očkování proti covidu zaplatily zdravotní pojišťovny minulý rok přes dvacet miliard korun. Na testování šlo třináct miliard, na očkování pak dalších devět. „Celkové náklady na covid včetně nepřímých nákladů se za rok 2021 vyšplhají ke 23 miliardám,“ potvrdil náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Jan Bodnár.

obrázek
Zdroj: ČT24

Celková čísla by mohla být o něco nižší než v předešlém roce. I tak ale pojišťovny nutila dál sahat do rezerv, které si vytvořily v předcovidových letech. „Domníváme se, že stát bude muset pro rok 2023 valorizovat platbu za státní pojištěnce a současně se budeme muset bavit o tom, jaká je udržitelná bilance systému do dalších let,“ uvedl prezident Svazu zdravotních pojišťoven České republiky Ladislav Friedrich.