O náhradní výživné požádalo už téměř sedm tisíc lidí, většina úspěšně

Události: O náhradní výživné požádalo už na sedm tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Už půl roku stát proplácí náhradní výživné za neplatiče. Většině žadatelů úřady vyhověly a poslaly jim dohromady přes 36 milionů. Konkrétní částky se nejčastěji pohybují mezi dvěma a půl a třemi tisíci měsíčně. Na dávku mají nárok nejen lidé, kterým bývalý partner neposílá alimenty.

Typickým příkladem marné snahy domoci se výživného, na které má nárok, je příběh Ivety Kováčové. V péči má dvě malá vnoučata. „Rodiče neplatili, tak jsem šla na soud, kde mi řekli, že si mám podat návrh na srážky ze mzdy. Ale oba nedělají, respektive dělají načerno, takže to byl takový bludný kruh,“ popisuje. 

Stát jí na oba vnuky nyní přiznal náhradní výživné. „Mít měsíčně pět a půl tisíce korun, nebo nemít, to je ohromná pomoc,“ vítá zlepšení svého rodinného rozpočtu Iveta Kováčová. Děti dosud musela živit sama a podle jejích slov bylo velmi těžké s mizivými finančními prostředky vyjít.

Devadesát procent schváleno

Podobně jako Iveta Kováčová o náhradní výživné požádalo dosud téměř sedm tisíc lidí. Mezi žádostmi výrazně převažují ženy. Úřad práce v devadesáti procentech náhradní výživné už přiznal. „Zbývající žádosti úřad práce posuzuje, případně čeká, až žadatelé dodají všechny potřebné doklady,“ doplnila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

K dokumentům, které je potřeba předložit, patří třeba potvrzení o návrhu na exekuci nebo zahájení soudního výkonu rozhodnutí. Podrobný návod na podání žádosti je na stránkách úřadu práce, pomoc nabízejí i různé poradenské služby.

Žádat lze nejen kvůli dítěti

„Obrací se na nás primárně lidé, kteří doteď svoji situaci třeba vůbec neřešili, protože si mysleli, že z jejich bývalého partnera nebo partnerky nelze nic vymoci,“ upřesňuje Erik Žákovec, který v jedné takové službě působí. 

Lidé podle něho ani často nevědí, že mají na dávku nárok. „Dává možnost studentům zažádat si o náhradní výživné v případě, že jim jeden z rodičů neplatí výživné tak, jak by měl. Z těch dalších případů je to třeba rozvedený manžel, rozvedená manželka, kteří mají výživné na sebe,“ vysvětluje.

Přiznáním náhradního výživného komunikace s úřady nekončí. Nárok totiž každé čtyři měsíce přezkoumávají.