První děti roku 2022 jsou v Česku čtyři, všechny se narodily minutu po půlnoci

Čtyři děti se na Nový rok narodily minutu po půlnoci. Jedno z novoročních prvenství si stejně jako loni připsala plzeňská nemocnice. Radovat se mohli také v Jihlavě, Písku a Karlových Varech.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň přišla letos na Nový rok na svět v 0:01 Emily. Váží 3080 gramů a měří 48 centimetrů. Novorozeně z plzeňské nemocnice bylo i prvním loni narozeným dítětem, Viktorie tehdy přišla na svět také minutu po půlnoci.

Ve stejný čas jako Emily se v jihlavské nemocnici narodila Julie, zdravotníci jí navážili 3185 gramů a naměřili 48 centimetrů. „Maminka je z Polné,“ prozradila porodní asistentka Petra Smejkalová.

Nela z Písku má 3550 gramů a 50 centimetrů. „Holčička se narodila šikovné mamince Heleně Dobiášové z Písku, jako její druhé miminko,“ uvedla mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Kateřina Koželuhová.

Čtvrtým „prvním“ miminkem byl letos Ondřej v Karlových Varech, jeho matka bydlí v Nejdku. Chlapec váží 3880 gramů a měří 51 centimetrů.

Osm minut po půlnoci přišla na svět Adéla v nemocnici v Příbrami. O dalších deset minut později se narodilo letošní první pražské miminko, Eleanor ve Fakultní nemocnici Bulovka. Prvním miminkem v Královéhradeckém kraji je Matyáš narozený 40 minut po půlnoci v porodnici nemocnice v Náchodě.

V dalších dvou krajích první děti roku přišly na svět těsně před 01:00. V Jablonci nad Nisou v Libereckém kraji to byla Maya v 00:53. Tři minuty po Maye se narodili dva chlapci – Matyáš a Vojtěch – v ostravské fakultní nemocnici, kteří jsou prvními letošními dětmi v Moravskoslezském kraji.

V Ústeckém kraji je prvním miminkem roku Alena, která přišla na svět v 1:03 v nemocnici v Kadani na Chomutovsku. Do 02:36 si na první dítě letoška museli počkat ve Zlínském kraji. Hugo přišel na svět v porodnici ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Eliška z Radslavic na Přerovsku, která se narodila v 04:31 v olomoucké fakultní nemocnici, je prvním novorozencem roku v Olomouckém kraji.

Nejpozději mezi kraji má letos první miminko Pardubický. Dorotku v nemocnici v Ústí nad Orlicí maminka přivedla na svět v 06:47.

První děti roku dostávají peníze i pamětní mince

Některé kraje nebo i města, odkud první děti roku pocházejí, rodinám dávají finanční dary nebo upomínkové předměty. Třeba Karlovarský kraj má pro první miminko, jehož rodiče jsou z kraje, připraveno 10 tisíc korun. Stejnou sumu a ještě šperk v podobě znamení zvěrokruhu dává Kraj Vysočina, Pardubický kraj předá 10 tisíc korun první narozené dívce i prvnímu narozenému chlapci. V Libereckém kraji rodina dostane zlatý dukát, v Praze mají rodiče obdržet pamětní list a pamětní minci.