Praktičtí lékaři usilují o využití ultrazvuku a možnost předepisovat širší spektrum medikamentů

Události: Praktiční lékaři chtějí větší kompetence (zdroj: ČT24)

Praktičtí lékaři usilují o odbornější vyšetření a volnější ruce v předepisování léků. Prosadit chtějí zvýšení svých pravomocí. V současnosti například testují využití ultrazvuku v běžných ordinacích. Podle praktiků jim pomůže lépe stanovit diagnózu. Pacienta by tak dřív poslali za specialistou.

„Výsledky vypadají velmi slibně. Neaspirujeme na to, že budeme místo rentgenologů vyšetřovat všechny orgány břicha. Mělo by to být rychlé orientační vyšetření,“ vysvětluje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Přístroj například přesněji rozpoznal stav ženy, které byl zprvu diagnostikován lehký covid. Jako riziková pacientka se objednala na podání monoklonálních protilátek. Do ordinace se ale vrátila s tím, že se jí hůř dýchá a má teplotu.

„Právě na ultrazvuku jsme diagnostikovali naprosto jednoznačně covidový zápal plic a pacientka byla místo podání protilátek odeslána k hospitalizaci,“ popsal místopředseda skupiny pro ultrazvuk v primární péči David Halata.

O zkušenosti se dělí také lékař Martin Seifert. „Koukáme na obraz a řešíme, jak to zapadá do kontextu problémů pacienta. Například jsme takto objevili několik žilních trombóz a žlučníkové kameny.“

Mobilní ultrazvuk již běžně používají záchranáři. Pomáhá jim třeba v odhalení vnitřního krvácení. „Jsme rádi, že ho můžeme použít. Ultrazvuk ale nesmí prodlužovat náš pobyt u nemocného,“ tvrdí ředitel pražské záchranky Petr Kolouch.

Praktici chtějí předepisovat více léků

Praktičtí lékaři také řeší rozšíření škály předepisovaných léků. Jednání s pojišťovnami na dlouho zastavila epidemie, nyní se k němu vracejí. U vybraných diagnóz chtějí mít možnost vystavit recept na moderní medikamenty podobně jako specialisté.

Praktici by chtěli předepisovat například urologické léky, nejnovější přípravky na cukrovku či proti srážení krve. „Já takhle musím pacienta zase někam odesílat jenom proto, aby mu nasadili lék,“ odůvodňuje změnu lékař Seifert.

„Je to horizont spíše měsíců než let, kdy se dohodneme, jak má vypadat preskripční omezení pro praktické lékaře,“ předpokládá ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.