Krátí se čas na využití Milostivého léta. Dlužníci se mohou zbavit některých exekucí

Události: Milostivé léto pokračuje (zdroj: ČT24)

Přesně dva měsíce lidé využívají oddlužovací akci Milostivé léto. Zbavují se tak některých soudních exekucí souvisejících zejména s pohledávkami vůči státu a samosprávám. Na poradce se obracejí až stovky lidí denně. Experti dodávají, že právě v těchto dnech je poslední možnost se zapojit tak, aby dlužník vše stihl do 28. ledna, kdy mimořádná akce končí. Nad rámec zákona pak pomáhají ještě dárci.

Daně, žadatelce o Milostivé léto, z výplaty léta strhávali tři tisíce korun. Dlužila za nájmy. „I když jsem v tom bytě nebydlela, byl psaný na mě, když jsme s manželem šli od sebe. Já jsem několik let vůbec nevěděla, že je nějaký dluh,“ říká Dana.

Podle dluhové poradkyně Radky Laurové z chomutovského Člověka v tísni byla v tomto případě počáteční jistina přibližně 83 tisíc korun, penále bylo milion a půl. Náklady exekutora pak činily přes 300 tisíc korun. Dana tak byla vhodným adeptem na dar, který jí má z dluhů pomoci.

Dar odsouhlasila komise sbírky SOS Milostivé léto. Dana tak získala peníze od dárců. Mohla zaplatit původní dluh 80 tisíc, plus poplatek 908 korun a tím se zbavila všech závazků. „Na jeden darovaný milion máme ukončené exekuce za přibližně osm milionů,“ sděluje dluhový expert Člověka v tísni Daniel Hůle.

Milostivé léto se nevztahuje na insolvence nebo daňové exekuce

Akce se týká exekučních dluhů vůči státu, krajům, obcím a jejich organizacím. Často jde o dopravní podniky a třeba pojištění. Milostivé léto se nevztahuje na insolvence, na správní nebo daňové exekuce. Například dluhová poradkyně Laurová spolupracuje i s magistrátem. Lidé se o Milostivém létu dozvídají například pomocí letáků.

Nutné je dodržet postup. Exekutora informovat a požádat o vyčíslení jistiny. Lidé kritizují, že na odpověď čekají dlouho. Exekutorská komora se hájí velkým počtem žádostí a žádá o trpělivost.

„Je nejdůležitější, aby do 28. ledna příštího roku (dlužníci, pozn. red.) splnili podmínky Milostivého léta. Soudní exekutor potom může kdykoliv v únoru nebo v březnu vydávat rozhodnutí o zastavení exekuce a osvobození od placení příslušenství,“ sdělil prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík.

Podle dluhového experta Hůleho jsou tři měsíce pro akci Milostivé léto krátké, navíc se trefila do Vánoc a pádu firmy Bohemia Energy. To jsou podle něj racionální důvody pro prodloužení akce. Prodloužení podporují i některá města. Jednat by o tom mohla nová vláda.