Státní zaměstnanci se o výši svých platů v novém roce mají dozvědět až ve středu

Události: Vláda chce rozhodnout o platech státních zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Policisté, hasiči, vojáci, ale například i úředníci se zřejmě až ve středu dozvědí, jaké budou jejich platy v příštím roce. Vláda Petra Fialy (ODS) by měla rozhodnout o příjmech zhruba sedmi set tisíc lidí. Dohodu zatím koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátu se STAN nemá. Předchozí kabinet schválil plošné zvýšení platů o 1400 korun měsíčně – to se týká většiny lidí pracujících ve veřejné sféře.

Iva Valášková pomáhá v Ostravě drogově závislým jako zástupkyně ředitele v neziskové organizaci Renarkon. Jako zaměstnankyně magistrátu ale zatím neví, jestli jí plat od ledna vroste, nebo zůstane stejný. „Vzhledem k rostoucím cenám energií a inflaci, která se chystá, by každý člověk přivítal jakékoli navýšení mezd,“ řekla.

Fialův kabinet chce o platech ve veřejné sféře definitivně rozhodnout na posledním letošním zasedání 29. prosince. Návrh přinese ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nejdříve ho ale projedná s lídry koaličních stran. Konkrétní varianty v pondělí zveřejnit nechtěl. „Navýšení platů ve veřejné sféře je otázka, kterou se bude zabývat koaliční rada na svém úterním odpoledním jednání. Následně tedy vláda ve středu. Zatím není rozhodnuto,“ sdělila mluvčí resortu Eva Davidová.

Ministerstvo práce už při listopadovém schvalování růstu platů ve veřejné sféře spočítalo, že zvýšení by vyšlo veřejné finance na celkem šestnáct miliard korun. Nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) by rád část této sumy ušetřil. „Celkový objem platů se podle mě má snížit nebo maximálně zafixovat. Určitě jsme proti plošnému přidávání všem stejně,“ uvedl.

Navýšení se dočkají učitelé

Bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) schválila zvýšení platů ve veřejné sféře 10. listopadu. Zatímco hasičům, úředníkům nebo policistům mají vzrůst mzdy o 1400 korun měsíčně, učitelé si mají polepšit o 3,5 procenta.

Právě učitelé už nyní mají prakticky jistotu, že schválené plošné navýšení bude nový kabinet respektovat. „Školství je zkrátka priorita české vlády a odrazí se to i v platech učitelů,“ slíbil ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Další státní zaměstnanci, jako jsou vojáci, policisté, úředníci nebo hasiči, jistotu plošného zvýšení platů o 1400 korun měsíčně nemají. To kritizují odbory i současná opozice. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová očekává, že vláda ponechá nastavené parametry. „Toto je úplně minimum, které by měla vláda dát,“ podotkla.

„Já očekávám, že je zajistí stejně, jako zajistili sami sebe. To znamená šest procent od 1. ledna tak, jako to učinili ve vztahu k členům vlády, poslancům a senátorům,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Průměrný plat lidí pracujících pro stát je aktuálně čtyřicet tisíc hrubého. V posledních letech vzrostl o více než 11 tisíc. Někteří členové vlády argumentují, že další rychlé zvyšování si nemůže zadlužený stát dovolit.