Začínají druhé Vánoce v pandemické době. Nouzový stav ještě platí, obchody i tak musely zavřít v poledne

Svět podruhé od rozšíření pandemie covidu-19 slaví Vánoce. V Česku – stejně jako v mnoha dalších zemích – platí některé restrikce včetně nouzového stavu. Vláda však rozhodla, že velké obchody musí zavřít v poledne, tedy stejně jako podle zákona o maloobchodu, i když v době nouzového stavu by pro ně tato povinnost neplatila. Epidemie v zemi stále slábne, ve čtvrtek přibylo o čtvrtinu méně nakažených než o týden dříve, ministerstvo zdravotnictví se ale začalo připravovat na možnost, že se začne prudce šířit varianta omikron. Těsně před svátky vydalo vyhlášku ztěžující příjezdy ze zahraničí, kterou ještě večer jednou upravilo.

On-line přenos
Koronavirus - prosinec
23:52

Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

20:59

Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

20:53

Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Ve čtvtek potvrdily testy 7353 případů covidu-19. Ve srovnání s minulým čtvrtkem to byl čtvrtinový pokles, ve srovnání s předminulým poloviční číslo. S výjimkou víkendů byl nárůst nejmenší od října. Z pozitivně testovaných lidí bylo 61 procent neočkovaných, nebo nemělo očkování dokončené. Týdenní incidence klesla po čtvrtku na 506 infikovaných na sto tisíc obyvatel.

V nemocnicích je 4064 lůžek obsazených pacienty, které sužuje covid-19, z nich 767 je v těžkém stavu. Nemocnice se vyprazdňují, minulý čtvrtek v nich bylo přes pět a půl tisíce covidových pacientů a těch v těžkém stavu bylo více než devět stovek. Ze 177 lidí, kteří ve čtvrtek skončili s covidem v nemocnici nově, bylo 67 procent neočkovaných nebo nemělo vakcinaci dokončenou. Shodný podíl neočkovaných byl i mezi 45 lidmi, kteří den před Vánoci skončili kvůli covidu na JIP.

Mnoho testovacích míst na svátky zavřelo

O vánočních svátcích budou počty pozitivních mimořádně nízké, což ale nebude důsledkem toho, že by epidemie náhle končila, nýbrž toho, že většina testovacích míst bude zavřená. Na Štědrý den byla vesměs v provozu například testovací místa ve fakultních nemocnicích, ale i ta zavřela v poledne nebo i dříve.

Například na Vinohradech poslední zájemce otestovali v 11 hodin, ve Všeobecné fakultní nemocnici sice později, ale před testem museli zájemci, kteří přicházeli bez rezervace, vystát hodinovou frontu.

V plzeňské fakultní nemocnici končilo testování ve dvanáct, a přestože byl rezervační systém původně na 24. prosince zaplněný, nakonec část lidí testy odřekla. Dostalo se tedy i na ty, kdo se rozhodli, že na odběr přijdou, na poslendí chvíli.

Fakultní nemocnice bude mít otevřeno i přes oba vánoční svátky, další zdravotnická zařízení v kraji ale nebudou testovat denně. I domažlická a rokycanská nemocnice, kam rovněž bylo možné na Štědrý den dopoledne přijít na odběr, na Boží hod a na svatého Štěpána zavřou, testovat v těchto dnech naopak budou stodská nemocnice, která tak nečiní 24. prosince. V sobotu ale budou ve Stodu testovat pouze antigenními testy, PCR až v neděli.

Nouzový stav ještě trvá, skončí uprostřed svátků

Do 25. prosince je vyhlášen nouzový stav. Zavedla ho předchozí vláda Andreje Babiše (ANO), která v návaznosti na něj například zakázala konání vánočních trhů. Na druhé straně tím otevřela cestu k tomu, aby byly na Štědrý den a na Boží hod vánoční otevřené velké obchody, protože za nouzového stavu pro ně neplatí pravidla zakotvená v zákoně o maloobchodu.

Nová Fialova vláda však ve středu vyhlásila omezení odpovídající tomuto zákonu. Na Štědrý den tedy musely obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních zavřít v poledne a na Boží hod nemohou mít otevřeno vůbec. Na Štěpána již nouzový stav nebude, budou již platit obvyklá pravidla, takže ani tehdy obchody neotevřou.

Od pondělí vstoupí v účinnost několik nových opatření. Vláda zejména omezí počet účastníků hromadných akcí na tisíc sedících nebo sto tam, kde lidé nesedí, v restauracích bude moci být u stolu maximálně šest hostů. Od středy se pravidla ještě zpřísní, u stolu se budou moci usadit čtyři lidé a hromadných akcí zúčastnit maximálně 50 lidí. Zostřené opatření bude účinné do 2. ledna.

Zároveň v pondělí začne platit zpřísněné opatření pro příjezdy do Česka. Ministerstvo zdravotnictví s ním přišlo ve čtvrtek a ještě večer jej revidovalo. Předpokládá, že před cestou do ČR ze zahraničí podstoupí každý včetně očkovaných lidí PCR test. Mělo se týkat i českých občanů, i když jich s odkladem – až od 3. ledna. Po revizi se již českých občanů netýká.