Koaliční strany chtějí ve sněmovně podporovat hlavně vládní návrhy. Desítky těch poslaneckých už předložila opozice

Události: Priority nových poslanců (zdroj: ČT24)

Státní rozpočet nebo hlasování o důvěře nové vládě, to jsou hlavní úkoly poslanců pro začátek příštího roku. Pak ve sněmovně dojde třeba i na úpravy stavebního zákona. Pětice koaličních stran se dohodla, že bude podporovat hlavně vládní návrhy a omezí ty poslanecké. Na ně naopak sázejí opoziční ANO a SPD – předložily jich už desítky, třeba zmrazení platů politiků.

Jedna řádná a dvě mimořádné schůze. Tolikrát se zatím stihli poslanci sejít po ustavení sněmovny. Kromě projednání mezinárodních smluv mají za sebou i interpelace. A také nově nastavený harmonogram, jak často se budou schůze konat.

Podle předsedkyně dolní komory Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) nebudou už variabilní týdny, které bývaly dříve. „Spíše se vrátíme k pětitýdennímu cyklu, místo toho, abychom jeli šestitýdenní.“

Klíčové rozhodování čeká poslance hned v lednu, vláda Petra Fialy (ODS) požádá o důvěru. Pro TOP 09 bude klíčový zákon, který zavádí korespondenční volbu. Tu by mohli pak krajané žijící v zahraničí využívat při volbě prezidenta a sněmovny. ODS, která má druhý nejsilnější klub, bude zase chtít omezit podávání poslaneckých návrhů.

„Musíme vycházet z toho, že jsme vládní strana, naše návrhy nosí po dohodě koalice vláda, nebudeme připouštět žádné partyzánštiny, tedy to, co přinese kabinet, je úkolem vládních stran sněmovnou protlačit,“ říká předseda klubu ODS Marek Benda.

„Začít finalizovat důchodovou reformu, a to nejen vyzobáváním některých opatření, jak to dělala ta končící vláda, ale skutečně máme ambici připravit takovou reformu, která bude prodiskutována napříč celým politickým spektrem,“ tvrdí předseda lidoveckého klubu Marek Výborný. 

Podobně chtějí postupovat i Piráti – prosazovat hlavně vládní návrhy. Ať už půjde třeba o novelu stavebního zákona, ochrany spotřebitele, nebo nový zákon o dostupnosti bydlení. „Novelu zákona o střetu zájmů tu budeme předkládat formou poslaneckého návrhu – aby platila vymahatelná pravidla pro všechny politiky, aby nemohli odklánět prostředky z veřejných zdrojů,“ vysvětluje předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Státní rozpočet prioritou

Nová vláda chce také přepracovat státní rozpočet, který připravila ta Andreje Babiše (ANO). Svou verzi chce do sněmovny ke schvalování poslat do konce ledna.

Podle místopředsedkyně sněmovny Věry Kovářové (STAN) bude státní rozpočet prioritou číslo jedna, od které se bude odvíjet všechno ostatní.

Naopak opoziční ANO i SPD už první zákony do sněmovny předložily. A v několika případech jde o návrhy, které už jejich představitelé prosazovali v minulém volebním období.

„Znovu vrátit na jednání zmrazení platů ústavních činitelů, protože se domníváme, že to je důležité a klíčové. Všichni poslanci, kteří jsou opakovaně ve sněmovně znovu, tak pro to hlasovali před volbami, takže předpokládám, že se to zopakuje i nyní. Pak jsou to hromadné žaloby, které souvisejí i s tou energetickou krizí,“ nastínila exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„SPD bude chtít prosadit zákon o referendu, zestátnění exekutorů, pomoc lidem v dluhových pastech, dále minimální základní důstojný důchod a zvýšení pomoci invalidům a rodinám s dětmi,“ říká šéf SPD Tomio Okamura.