Před Ježíškem přijde ledovka, na severu se přidá vítr

V Česku se může od čtvrtka tvořit při mrznoucím dešti ledovka, upozornění platí do Štědrého dne pro všechny kraje. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zároveň v severních oblastech zesílí ve čtvrtek vítr a v nárazech přesáhne rychlosti 65 kilometrů v hodině. V pátek večer zeslábne.

Podle meteorologů počasí v Česku ve čtvrtek ovlivní teplá fronta. Sněžení, které se vyskytne odpoledne a večer, se bude od jihozápadu měnit v déšť, který se může na podchlazeném povrchu měnit na ledovku. Na severovýchodě přejde sněžení v déšť podle ČHMÚ v noci na pátek.

Před pravděpodobnou tvorbou ledovky tak meteorologové varují nejdříve v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Jihomoravském kraji a na Vysočině, kde by s ní lidé měli počítat od čtvrteční páté hodiny odpolední do zhruba páteční třetí hodiny ranní.

Od půlnoci na pátek do pátečního dopoledne se pak může ledovka vyskytovat v Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

  • Ledovka vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení, kdy na zemský povrch dopadají kapky přechlazené vody nebo kapky dopadají na povrch o teplotě pod nulou. Taková voda při dopadu okamžitě zmrzne a tvoří se ledovka, která bývá na rozdíl od náledí čirá a především bývá mnohdy naprosto hladká. Oproti náledí vzniká ledovka nejen na cestách, ale i na větvích, drátech a podobně.

Přidá se silný vítr

V oblasti Frýdlantu v Libereckém kraji a na severu Olomouckého a severozápadě Moravskoslezského kraje bude od čtvrtečního rána do Štědrého večera zároveň hodně foukat. Vítr tam může lámat větve a stromy a způsobit škody na budovách.

Lidé by měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel, uvedli meteorologové, kteří totéž radí i v souvislosti s tvorbou ledovky.

Předpověď počasí: Varování před ledovkou (zdroj: ČT24)