Suchánkův případ bude řešit Nejvyšší soud. Bývalý státní zástupce podal dovolání

Korupční kauzu bývalého státního zástupce Pavla Suchánka projedná Nejvyšší soud. Odvolací senát Městského soudu v Praze ho v říjnu pravomocně odsoudil k tříletému podmíněnému trestu. Proti němu nyní podal Suchánek dovolání. ČT to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová. Suchánek podle rozsudku přijal v roce 2013 úplatek padesát tisíc korun za ovlivnění případu opilého řidiče. Peníze mu dal tehdejší soudce Ondřej Havlín, který byl kvůli korupci v roce 2016 pravomocně odsouzen. Bývalý žalobce od počátku vinu odmítá.

„Obžalovaný podal dovolání,“ sdělila ČT Jungová. Bývalý státní zástupce totiž nesouhlasí s pravomocným trestem. Odvolací senát Městského soudu Suchánkovi v říjnu potvrdil tříletou podmínku, zpřísnil zkušební dobu ze dvou let na tři a ponechal peněžitý trest 200 tisíc korun.

Odvolací soud se případem zabýval hned dvakrát. Poprvé zrušil osvobozující rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 10 a případ vrátil k novému projednání. Podruhé podmíněný trest od obvodního soudu v říjnu zpřísnil.

Případ opilého řidiče

Bývalý soudce Ondřej Havlín přijal podle rozsudků v roce 2013 úplatek 200 tisíc korun za ovlivnění případu opilého řidiče. Čtvrtinu peněz podle spisu předal na parkovišti před budovou Obvodního soudu pro Prahu 2 právě Suchánkovi, který měl jako státní zástupce případ na starosti.

Bývalý státní zástupce u soudu přiznal, že se Havlín vyptával, zda je možné stíhání dotyčného řidiče podmíněně zastavit. Když ale zjistil, jak vysokou hladinu alkoholu v krvi muž měl – téměř tři promile – stíhání nezastavil a podal obžalobu. Přijetí peněz dle své výpovědi odmítl.

Suchánek při hlavním líčení uvedl, že za jeho obviněním pravděpodobně stojí skupina lidí, která se mu chce pomstít za jeho činnost státního zástupce v době, kdy pracoval na velkých politických a hospodářských kauzách.

Havlín byl za korupci a ovlivňování případů, které se většinou týkaly opilých řidičů, již dříve odsouzen. Dostal pravomocný trest vězení na pět let a tři měsíce. V září 2019 byl podmínečně propuštěn. Suchánek byl od roku 2018 dočasně zproštěn funkce státního zástupce. Protože ho soudy pravomocně uznaly vinným, o funkci přišel.