Počet členů Bezpečnostní rady státu se má o jednoho zvýšit, plánuje Fialova vláda

Nová vláda Petra Fialy (ODS) plánuje zvýšit počet členů Bezpečnostní rady státu z devíti na deset. Vyplývá to z návrhu, který má k dispozici ČTK. Členem rady už nebude šéf resortu zemědělství, naopak přibudou ministři práce a sociálních věcí a pro místní rozvoj. Oba resorty vedou současně místopředsedové vlády a lídři koaličních lidovců Marian Jurečka a Pirátů Ivan Bartoš. Na úřadu vlády by mělo zároveň vzniknout 74 nových míst.

V čele rady bude premiér Fiala, místopředsedou zůstane ministr vnitra a první místopředseda vlády, kterým je v kabinetu SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN Vít Rakušan (STAN). Podle navrhované změny statutu orgánu pak budou jeho členy ještě ministři práce a sociálních věcí, zdravotnictví, pro místní rozvoj, obrany, zahraničních věcí, financí, průmyslu a obchodu a dopravy.

Rada je stálým pracovním orgánem vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti země. Členy jsou v souladu se zákonem o bezpečnosti České republiky premiér a další členové kabinetu podle rozhodnutí vlády. Právo účastnit se jednání má i prezident. Řádné schůze se konají nejméně jednou za čtvrt roku.

Nový kabinet chce pod orgán začlenit chystané pravidelné schůzky ministrů, jejichž úřadů se týkají covidová opatření. Skupina se poprvé sešla v pondělí, podle Rakušana se stane pracovní skupinou rady. Jako politický orgán má fungovat místo vládní rady pro zdravotní rizika, která podle nového kabinetu narušovala v době vládnutí ANO a ČSSD řádný chod krizového řízení.

Nová místa na úřadu vlády

Z návrhu takzvané systemizace služebních a pracovních míst k začátku roku 2022, který má k dispozici ČTK, vyplývá, že by na úřadu vlády mělo vzniknout celkem 74 nových služebních a pracovních míst. Především kvůli zřízení útvarů pro ministry bez portfeje pro vědu, legislativu a evropské záležitosti. V souvislosti se vznikem nových míst počítá návrh se zvýšením objemu peněz na platy téměř o 43 milionů korun.

Mluvčí kabinetu Václav Smolka na Twitteru uvedl, že trvá cíl vlády snížit provozní náklady. Úbytek úřednických míst má být na programu ve druhé fázi systemizace.

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) by na úřadu vlády měla podle systemizace vést dva útvary náměstků a několik odborů a oddělení. „Z důvodu zajištění výkonu činností tohoto útvaru je navrhováno navýšení systemizovaných míst o 21 pracovních míst a deset služebních míst,“ stojí v návrhu.

Člen vlády pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) dostane k dispozici útvar náměstka, odbor kabinetu, oddělení pro tisk a administrativu a oddělení poradců, dohromady s jedenácti pracovními místy. Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) bude mít dva útvary náměstků, odbor kabinetu, PR oddělení a oddělení poradců, na která se počítá se třinácti novými pracovními místy.

Pod vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj a digitalizaci Bartoše bude spadat odbor kabinetu, oddělení administrativní podpory, oddělení odborné podpory a již existující oddělení evropské digitální agendy, které bude převedeno z odboru věcných politik EU. Návrh předpokládá pro útvar místopředsedy vlády pro digitalizaci dvanáct pracovních míst.

Rušení sekcí

Další změnou bude na úřadu vlády patrně zrušení ekonomické a správní sekce, kterou má nahradit sekce pro právo a ekonomiku. „Důvodem navrhované změny je sjednocení uvedených agend pod jednoho představeného, čímž vznikne útvar, který bude komplexně zabezpečovat koordinaci agendy veřejných zakázek, dotací, investic a jejich právního zajištění a kontroly,“ stojí v návrhu. Vzniknout by mělo šest míst v technickém a provozním odboru.

V sekci pro evropské záležitosti má vzniknout oddělení evropských programů a fondů a oddělení hospodářských politik EU, znamenat to bude zřízení jednoho místa. Zaniknout by naopak mělo oddělení ekonomických a fiskálních vztahů EU. „V souvislosti se zřízením 74 nových systemizovaných míst se navrhuje navýšení objemu prostředků na platy o částku 42,96 milionu korun,“ stojí v návrhu.

Systemizaci na příští rok již 5. listopadu schválil kabinet ANO a ČSSD, nový návrh ji má upravit. „Navrhované úpravy jsou předkládány zejména z důvodu změn, které nebylo možné z časových důvodů zařadit do materiálu k systemizaci schváleného vládou 5. listopadu,“ vysvětluje v návrhu ministerstvo vnitra.