Noví ministři se seznamují s resorty, končí první náměstci

Události: Noví ministři se seznamují s resorty (zdroj: ČT24)

Šéf lidovců Marian Jurečka dočasně převzal vedení ministerstva zemědělství, předal mu ho Miroslav Toman (ČSSD), který resort dosud řídil. Sám Jurečka je ministrem práce a v pondělí již rozhodl o prvních personálních změnách, mimo jiné i na pozici náměstků. Podobně už postupovali i šéfové resortů zahraničí nebo školství. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak řeší kromě náměstků také nového předsedu Nejvyššího správního soudu.

Nový šéf dopravy Martin Kupka (ODS) v pondělí zamířil z Prahy na Pardubicko, kde se po poledni zúčastnil otevření obchvatu Chrudimi a Slatiňan. „Chci se seznámit podrobně jak s chodem ministerstva, tak s fungováním všech jednotlivých organizací pod ministerstvem dopravy a k tomu je opravdu potřeba několik dnů,“ sdělil s tím, že se zaměří i na harmonogram plánovaných a realizovaných dopravních staveb.

Mimo Prahu už vyjeli i další ministři. Anna Hubáčková (KDU-ČSL) v pondělí zamířila do Bruselu na jednání unijních šéfů životního prostředí, šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) absolvoval návštěvu Slovenska a ještě před tím svedl oznámit i první personální změny.

Náměstkem na ministerstvu zahraničí bude bývalý velvyslanec ČR v Kuvajtu Martin Dvořák (STAN). V minulosti byl Dvořák také generálním konzulem ČR v New Yorku nebo primátorem Hradce Králové. Politickým náměstkem se stal také říčanský zastupitel Jiří Kozák (ODS).

Dvojitý ministr Jurečka

Od pondělí úřaduje také Marian Jurečka (KDU-ČSL), který vedle „svého“ ministerstva práce dočasně vede resort zemědělství. Ministrem bude zřejmě do začátku příštího roku, až ho oficiálně převezme Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), ten je v izolaci kvůli covidu.

Na MPSV Jurečka už stihl nejbližší tým v podobě tiskové mluvčí Evy Davidové nebo náměstkyně pro téma důchodů. Po třech letech se do funkce vrací Iva Merhautová (KDU-ČSL), kterou lidovci na ministerstvo vyslali v předminulém volebním období, kdy byli ve vládě s ČSSD a ANO.

Merhautová původně nastoupila v únoru 2014 do funkce náměstkyně pro informační systémy. Předtím řídila polikliniku a byla členkou stranické sociální komise. Později ve vedení resortu řídila sekci sociálně pojistných systémů, tedy důchodů. Její pozici koncem roku 2018 zrušila bývalá ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Jako primární úkol vnímá Jurečka pomoc lidem zasaženým energetickou krizí. „Věc budeme v úterý probírat na dvou jednáních a hledat konkrétní řešení, jak ještě udělat úpravy legislativy tak, abychom zvládli na začátku ledna administrovat příspěvky na bydlení,“ přibližuje Jurečka.

Náměstky mění i školství a spravedlnost

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) se se svými podřízenými seznamoval on-line. „Řešili jsme problematiku IT, do toho mám asi 30 zmeškaných hovorů, odpovídáme na maily, problémy ředitelů škol, dořešujeme lyžařské kurzy s panem ministrem zdravotnictví,“ vyjmenovává agendu Gazdík.

Personální změny jsou podle něj minimální, týkají se dvou náměstků, odcházejí sami. Nástupce vybíral Gazdík už na počátku týdne. Jinak si nechává tým svého předchůdce Roberta Plagy (za ANO), který se mimochodem stal politickým náměstkem.

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak odvolal politického náměstka Tomáše Podivínského. Jeho místo chce obsadit v nejbližší době, napsal to server Česká justice. „Nebylo v tom nic osobního. Je to ale jediná možnost, jak si sem vzít některé lidi co nejdříve,“ řekl serveru Blažek.

Na ministerstvu by podle něj měli v budoucnu být dva političtí náměstci, jeden za ODS a TOP 09 a druhý za Piráty a STAN. Blažek webu také řekl, že by chtěl zřídit pozici náměstka pro zahraničí a Evropskou unii.

Nový šéf NSS

Kromě personálií na ministerstvu Blažek řešil také jméno nového předsedy Nejvyššího správního soudu. Ten nebude jmenován hned zkraje roku, chod instituce to dle Blažka neohrozí. Současnému šéfovi soudu Michalu Mazancovi vyprší mandát 31. prosince kvůli tomu, že dosáhne věkové hranice 70 let pro výkon funkce soudce.

Předchozí ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla jako kandidáta na Mazancova nástupce soudce Filipa Dienstbiera. Předsedu NSS jmenuje prezident, který s touto nominací souhlasil, rozhodnutí musí podepsat také předseda vlády, Zeman už dříve avizoval, že se jmenováním počká na nového ministra spravedlnosti.

Blažek nyní uvedl, že v lednu bude s prezidentem o novém předsedovi NSS hovořit premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra jsou na funkci tři kandidáti – vedle Dienstbiera ještě Barbara Pořízková a Karel Šimka.

Kromě Nejvyššího správního soudu se chce Blažek počátkem ledna v Brně setkat také s představiteli Unie státních zástupců a zamíří i na Nejvyšší státní zastupitelství a Nejvyšší soud. V pondělí jednal s vedením České advokátní komory. 

Hodnocení politologů

„Mám pocit, že pan ministr Gazdík nemá jinou volbu, než tam přinejmenším zatím pana náměstka Plagu ponechat, protože mu to garantuje ten ne úplně šťastně napsaný služební zákon,“ vysvětluje možný důvod ponechání náměstka politolog Stanislav Balík z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Nesoulad funkce odborného náměstka podle něj nedává smysl i proto, že Plaga má být stínový ministr školství za ANO.

Nejkontroverznějším ministrem nové vlády se zdát být Jan Lipavský za resort zahraničí. Podle politologa Daniela Kroupy z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně musíme ale rozlišovat předchozí názory ministra a to, co je nyní v programovém prohlášení vlády. „Vládní prohlášení bude vycházet z koaliční dohody a to by měl být pro členy vlády jako politiky víceméně zákon, tím by se měli řídit a potlačit svoje sympatie či antipatie,“ vysvětluje Kroupa.

Devadesátka ČT24: Noví ministři se ujímají vlády (zdroj: ČT24)