Začala lyžařská sezona, turisté míří do hor. Střediska čekají na vládní opatření

Události: Lyžování a proticovidová opatření (zdroj: ČT24)

V českých lyžařských areálech začíná hlavní sezona. Ožívají tak horské hotely, kterým ale provoz komplikují nejasná protiepidemická opatření na závěr roku. Na horách přespí nebo si zalyžují jen lidé s dokončeným očkováním nebo po prodělání nemoci. Mladistvým stačí i test PCR, v horských střediscích nicméně chybí mobilní odběrová místa. Covidová omezení musí dodržovat návštěvníci středisek také v zahraničí.

Očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci jsou nejčastější doklady, kterými se na sjezdovkách lyžaři prokazují. Mladistvým stačí i PCR test. Jenže třeba ze šumavského Zadova je to k nejbližšímu testovacímu centru ve Vimperku patnáct kilometrů. Mobilní odběrové místo tak chtějí místní dostat blíž.

„Oslovíme všechny ubytovatele, kteří ubytovávají lyžařské kurzy, zjistíme, jaký je zájem, a pak domluvíme mobilní testovací stanici, která by pravděpodobně byla někde tady v areálu na Kobyle,“ popsal vedoucí areálu Zadov Luděk Sáska.

Do většiny mobilních center se musí lidi objednávat. Třeba na Železnorudsku je jedno v nedalekém Alžbětíně. Obávají se zahájení lyžařských kurzů. Areály do něj chtějí zajistit vlastní dopravu. Odběrové místo je v Alžbětíně hlavně kvůli lidem, kteří jezdí pracovat do Německa. Jeho rozšíření se i navzdory očekávané návštěvnosti lyžařských středisek zatím nechystá.

Podobně jako na Šumavě se na vzdálenější odběrová místa musí spolehnout mladiství lyžaři v Krušných Horách. Kdo není očkovaný, nebo neprodělal v posledním půlroce covid, musí na test z Klínovce do Karlových Varů.

PCR testy platí na sjezdovce tři dny. Zatím i pro účastníky školních kurzů, které začnou jezdit na hory v lednu. Do té doby ale může být všechno jinak. Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce pro školy výjimku. „Chci, aby tam mohli jet s jedním PCR testem před odjezdem a nemuseli mít další PCR testy na horách, mohli tam být celý týdenní pobyt,“ řekl Válek.

Hotely nejsou plné ani na Vánoce a konec roku

Provozovatelé horských hotelů a chat chtějí po vládě jasné vyjádření ohledně případných protiepidemických opatření v období kolem Silvestra. Nejasné podmínky jim způsobují komplikace.

„Potřebujeme objednat zboží, připravit se na hosty, navařit, mít dostatek personálu. Nejdůležitější bude, pokud nová vláda splní, co slibovala, a to že se budou moct hosté ubytovat na základě testů,“ vyjmenovala ředitelka beskydského Hotelu Sepetná Jana Ehnes, podle které by provozovatelé uvítali i stanovisko nové vlády ke kompenzacím schváleným minulým kabinetem.

Zatímco v Beskydech si mohou zájemci o ubytování stále vybírat, a to jak o Vánocích, tak na Nový rok, jinde hlásí plnou obsazenost. Například v Bedřichově v Jizerských horách už je na Vánoce většina ubytování zarezervovaná, na Silvestra žádné volné kapacity nejsou.

Také v Orlických horách začaly hotely a restaurace po začátku lyžařské sezony ožívat. Často tak jedinou možností, jak ještě získat ubytování do konce roku, je čekat, zda někdo odřekne. To se údajně děje častěji než jindy, zejména kvůli covidu.

„Stane se, že ze dne na den někdo zavolá, že měl pozitivní test, že je v karanténě,“ přiblížila spolumajitelka penzionu Kozí Chlívek v Deštné Šárka Hejduková. 

Lyžování v zahraničí

Různé podmínky čekají na lyžaře v zahraničí. Rakousko se po skončení lockdownu otevírá postupně, střediska ale v provozu jsou, a to včetně oblíbeného Zillertalu, Kaprunu nebo Dachsteinu. Ubytovat se a koupit si ski-pas můžou jen lidé s očkováním nebo certifikátem o prodělání covidu. Jen negativní test nestačí ani k návštěvě restaurací a barů. Ty na svazích zůstanou mimo provoz. Neočkovaní musejí od pondělí po příjezdu do země počítat s karanténou.

Podobná pravidla pro lyžování platí také na Slovensku. Hotely zůstávají uzavřené až do 25. prosince, poté nebudou moct přijímat hosty bez očkování. Restaurace mohou jídlo pouze rozvážet nebo podávat přes výdejní okénko.

Přísná opatření má Itálie, nejsou ale v celé zemi jednotná. Částečně otevřených je přes šedesát středisek. Uvnitř restaurací a barů na svazích je povinné nosit roušky, stejně jako na lanovkách. Neočkované čeká po příjezdu karanténa. Ostatní musí mít negativní test.

Neočkovaní mohou zatím bez větších komplikací lyžovat ve Francii a ve Švýcarsku. Tam stačí k nákupu ski-pasu negativní test.