Padl dosud nejvyšší trest za útok na Kapitol. Jeden z násilníků dostal přes pět let

V kauze povolebních násilností v sídle amerického Kongresu padl dosud nejpřísnější verdikt. Washingtonská federální soudkyně vyměřila třiašedesát měsíců odnětí svobody Robertu Palmerovi, který se účastnil tvrdých bojů s policisty. Podle prokuratury mimo jiné hodil na strážce zákona hasičák. U soudu přiznal, že se za své jednání stydí.

Soudkyně Tanya Chutkanová vyhlášením více než pětiletého trestu pro Palmera vyhověla návrhu prokuratury. Požadovaná délka vězení byla spíše u spodní hranice doporučené sazby za dané zločiny. Krátký trest zvolila zejména proto, že obžalovaný brzy přiznal vinu a spolupracoval s úřady, píše web Politico.

Podle prokurátorů Palmer 6. ledna opakovaně násilně napadal policisty „za účelem zneplatnění demokratických voleb“. Muž z Floridy se účastnil bojů na západní straně Kapitolu ve vstupním tunelu, který byl dějištěm asi nejdrsnějších potyček mezi výtržníky a strážci zákona.

Palmer na ně hodil dřevěnou desku, jeden a půl metru dlouhou tyč a hasicí přístroj, kterým předtím policisty postříkal. „Hrozně se stydím, že jsem se toho účastnil,“ prohlásil u soudu. Vyzdvihl také odvahu policistů, kteří Kapitol bránili.

Odsouzený si podle serveru Politico postěžoval, že Trump a další lídři, kteří po loňských prezidentských volbách rozdmýchávali nespokojenost, nebyli nijak potrestáni. Soudkyně Chutkanová souhlasila. „Nemyslím si, že tato skutečnost znamená, že byste měl dostat nižší trest,“ argumentovala.

Trump prohru stále nepřiznal

Lednové nepokoje v sídle Kongresu vypukly v době společné schůze obou komor parlamentu k výsledkům prezidentské volby. Zákonodárci v ní měli formálně stvrdit vítězství prezidenta Joea Bidena.

Trump obhájit mandát nedokázal, porážku neuznal a volby neustále označuje za zmanipulované. S projevem v tomto duchu vystoupil i těsně předtím, než tisíce jeho příznivců vtrhly do areálu Kapitolu. Při násilnostech, které přerušily schvalování volebního výsledku, zahynulo pět lidí. Desítky dalších utrpěly zranění.

Dosud bylo nejtvrdším trestem v souvislosti s těmito událostmi jednačtyřicet měsíců vězení. S takovým verdiktem od soudu odešel „šaman“ Jacob Chansley, který byl polonahý a s rohatou beranicí v první linii při vpádu Trumpových příznivců do Kapitolu.

Stejný rozsudek si v listopadu vyslechl Scott Fairlamb, který se přiznal k napadení policisty u budovy Kongresu.