Zeman podepsal zákony o příspěvcích pro zaměstnance a podnikatele zasažené pandemií

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek podepsal tři zákony. Nová legislativa se zabývá poskytováním ošetřovného v souvislosti s pandemií nemoci covid-19, mimořádným příspěvkem pro zaměstnance v karanténě a kompenzačním bonusem pro podnikatele.

Při zavření škol nebo tříd kvůli epidemii koronaviru budou rodiče pečující o děti dostávat ošetřovné po celou dobu karantény. Dávka navíc vzroste o třetinu na osmdesát procent redukovaného základu výdělku pečujícího. Podle nových pravidel se bude příspěvek vyplácet i zpětně od začátku letošního listopadu.

Doposud se dávka přiznávala rodičům nemocných školáků nejvýše po devět dní. Podpora činila jen šedesát procent redukovaného základu výdělku. Cílem změn je podle ministerstva práce a sociálních věcí, aby rodiny nezůstaly při uzavření škol nebo tříd bez peněz.

Denní dávka nebude nižší než čtyři sta korun při plném úvazku. V případě zkráceného se úměrně sníží. Ošetřovné nedostanou pečující za dny prázdnin či ředitelského volna. K žádosti nebude potřebné potvrzení školského zařízení, postačí čestné prohlášení.

Nová izolačka bude mít zpětnou působnost

Lidé, kteří se ocitli v karanténě nebo izolaci kvůli nákaze koronavirem, budou dostávat navíc až 370 korun denně. Příspěvek k nemocenské, tedy k náhradě mzdy či platu, bude vyplácen těm, kteří se do karantény dostali nebo dostanou od konce letošního listopadu do konce února příštího roku. Počítá s tím zákon o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě.

Příspěvek k náhradě mzdy či platu se již vyplácel od března do konce června 2021. Bonus nepodléhá dani z příjmů ani exekucím a nezapočítává se do příjmů pro výpočet sociálních dávek. Takzvanou izolačku v jarním koronavirovém období čerpalo 363 tisíc lidí. Stát za toto opatření vyplatil zhruba 1,1 miliardy korun.

Bonus má podle vlády zabránit propadu příjmů lidí a motivovat je k tomu, aby po setkání s nakaženými zůstávali doma a nemoc dál nešířili. Oproti jaru mohou peníze nově získat i lidé po návratu ze zahraničí.

Podle ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jany Maláčové (ČSSD) díky kompenzaci podstoupilo karanténu o třicet tisíc lidí měsíčně více než v době, kdy příspěvek uzákoněn nebyl.

O peníze mohou žádat i dohodáři

Osoby samostatně výdělečně činné a společníci malých firem s ručením omezeným budou moci požádat až o tisíc korun denně jako kompenzaci za dopady opatření kvůli epidemii koronaviru. O 500 korun denně budou moci žádat také lidé pracující na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti.

Poslanci příslušný zákon přijali 1. prosince ve stavu legislativní nouze a vládní návrh rozšířili tak, aby podnikatelé mohli čerpat příspěvek spolu s dalšími covidovými programy. Jde především o programy Covid 21 a Covid – Nepokryté náklady. Podle původního návrhu končící vlády ANO a ČSSD byl souběh umožněn jen s programem Antivirus.

Jako malou označuje zákon firmu s nejvýše dvěma společníky. Podpora míří na společnosti a podnikatele, kterým klesly v rozhodném období tržby o třicet a více procent. Bonus budou moci požadovat také podnikatelé, kteří zahájili činnost mezi letošním 1. srpnem a 22. listopadem.

Zákon rozlišuje dvě bonusová období. První z nich potrvá od 22. listopadu do konce letošního roku, druhé během ledna příštího roku. Další období může vláda zavést nařízením. Celkovou výplatu bonusu za první dvě období odhaduje ministerstvo financí na 10,4 miliardy korun.