Lékaři stále častěji pečují o rodičky s koronavirem. Doporučují očkování i během těhotenství

Události: Příběh pozitivní rodičky (zdroj: ČT24)

Lékaři stále častěji pečují o vážně nemocné těhotné s koronavirem. To byl i případ paní Kláry, která se během těhotenství dostala do velmi vážného stavu. Dítě museli lékaři vyjmout císařským řezem a novorozenou dceru matka viděla poprvé až po dvanácti dnech od narození. Lékaři doporučují, aby se matky nechávaly očkovat i během těhotenství, aby se podobným případům zabránilo.

Poté, co se nakazili covidem, zažili nejtěžší měsíc jejich života. Těhotné paní Kláře se stav zhoršil natolik, že lékaři rozhodli o císařském řezu. Dcera přišla v pořádku na svět, matka ji však kvůli svému stavu neviděla. Týden bojovala o život v umělém spánku.

„Byl to obrovský strach. Manželka na jednom ARu, dcera na druhém ARu a já doma v izolaci. Zachránilo nás obrovské nasazení lékařů a myslím, že jim ani nemůžeme dostatečně poděkovat,“ říká její manžel Jaroslav.

„Já jsem měla tři různé momenty od toho, co jsem se probudila, kdy jsem nebyla schopná zastavit slzy, kdy jsem strašně chtěla, aby mě převezli k Apolináři. Když mě převáželi, tak jsem si říkala, že konečně jdu za dcerou,“ vypráví Klára.

Vidět poprvé svou dceru bylo pro Kláru obrovskou hnací silou. „Byla neskutečná motivace, abych se na té posteli posadila, abych se postavila, abych se najedla,“ říká.

Manželé dodnes nevědí, kde se nakazili. Říkají, že dodržovali opatření a stýkali se s omezeným okruhem lidí.

„Dnes je na pevných datech potvrzeno, že se jde očkovat v kterékoliv fázi těhotenství. To je jediná cesta,“ apeluje vedoucí lékař Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Antonín Pařízek.

Žena by se měla vrátit domů z porodnice ještě tento týden. Psychicky se cítí líp, pořád ale hůř chodí a necítí konečky prstů. Teď ji čekají hlavně rehabilitace. Pokud všechno půjde dobře, dceru si rodina odveze po novém roce.