Prezident Zeman jmenoval Eichlera profesorem, v minulosti to odmítl učinit

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval profesorem Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Jeho jmenování původně v roce 2015 podepsat odmítl, stejně jako fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta. U všech akademiků to tehdy zdůvodnil údajnými prohřešky z minulosti. Soud loni pravomocně rozhodl, že nejmenování Fajta a Ošťádala nebylo v souladu se zákonem. Eichler svou žalobu na prezidenta v roce 2016 stáhl.

Spolu s Eichlerem Zeman ve středu jmenoval dalších 79 profesorek a profesorů. Dekrety jim předá ministr školství. Rozhodnutí musí spolupodepsat premiér.

Mezi 79 novými profesory je sedmnáct žen. Nejvíce z nich působí na Univerzitě Karlově, a to 26. Jedenáct návrhů předložilo České vysoké učení technické v Praze, osm nových titulů navrhla Masarykova univerzita a pět Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Návrhy podalo i dalších třináct vysokých škol.

Zastoupeni jsou už tradičně především lékaři, kterých je tentokrát mezi jmenovanými asi šestina. Nový titul získali mimo jiné zástupci technických, informatických, chemických, přírodovědných či uměleckých oborů, lingvisti, právníci nebo ekonomové.

Profesorem se stal mimo jiné hudebník Vladislav Bláha, který jako první český kytarista odehrál recitál v Carnegie Hall v New Yorku. Do prestižního stánku, který je metou mnoha světových hudebníků, se dostal v roce 2014 při příležitosti 25. výročí sametové revoluce v Československu. V Česku Bláha působí na Konzervatoři Brno a Janáčkově akademii múzických umění.

Dalšími novými profesory jsou například přednosta Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Motol Alan Stolz či advokát Tomáš Gřivna, který u soudů zastupoval lobbistu Marka Dalíka nebo bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou.

Padesát nových soudců

Zeman ve středu na zámku v Lánech jmenoval také pět desítek soudců obecných soudů. Do rukou hlavy státu jich složilo slib 48. Dvě kandidátky tak učiní v náhradním termínu. Jmenovací dekrety prezident podepsal už během pobytu v Ústřední vojenské nemocnici.

Končící ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla ještě před hospitalizací prezidenta ke jmenování padesát kandidátů, jejich seznam následně schválila vláda. Zeman jmenovaným poblahopřál. Řekl, že být soudcem je svého druhu posláním, protože má zodpovědnost za osud lidí, které soudí. „A přeneseně řečeno, pokud ten opojný pocit, že jste pány života a smrti obviněných, vám zůstane, pak budete špatní soudci,“ sdělil prezident.

„Prosím vás proto, abyste se dokázali vcítit do lidí, které budete soudit. Abyste dokázali odlišit zlý úmysl od nepozornosti,“ dodal. Popřál jim také dostatečnou rychlost, protože souzení a jejich rodiny čekáním měsíce i roky trpí.

Události: Prezident Zeman jmenoval nové soudce (zdroj: ČT24)