Noc bude kluzká, může se vytvořit náledí nebo zmrazky

Od pátečního odpoledne do sobotního rána mohou být cesty obzvláště kluzké. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na náledí. V noci bude v celé republice pod nulou, takže tam, kde přes den taje, voda opět zmrzne. Chodcům hrozí uklouznutí, řidičům nehody, případně problémy ve stoupání.

Výstraha na náledí bude v celé republice platit od pátečních 16 hodin do sobotních 9 hodin. Neznamená to, že by byl led na všech cestách, náledí nebo zmrazky se vytvoří lokálně při poklesu teploty pod bod mrazu.

Meteorologové nabádají, aby byli chodci i řidiči opatrní. Hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. „Starší a méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ doporučil ČHMÚ.

V pátek přes den bude ve většině Česka nad nulou, maximální teploty se mají pohybovat mezi minus jedním a plus třemi stupni Celsia. V noci ale bude mrznout všude – teploty klesnou na minus jeden až minus pět stupňů a tam, kde nebudou mraky, ojediněle až na minus sedm stupňů. „Sníh, který je odpoledne mokrý, bude přimrzat,“ ozřejmil meteorolog Jan Šrámek.

V sobotu bude opět v části republiky nad nulou, teploty se dostanou na minus dva až plus dva stupně Celsia. I noc na neděli bude mrazivá, přes den se dostanou teploty na stejné hodnoty jako v sobotu, ovšem pak se již hlavně v Čechách začne poněkud oteplovat, v tom případě by se v noci na pondělí mohla při dešti tvořit ledovka.