Fiala podá kompetenční žalobu na Zemana, pokud nejmenuje celou navrženou vládu

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) potvrdil, že podá kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud by prezident nejmenoval celou jím navrženou vládu. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi.

Aktuálně Miloš Zeman v Lánech přijímá kandidáty na příští ministry. Po těchto schůzkách se znovu sejde právě s novým premiérem. Petr Fiala očekává, že se tak stane na začátku příštího týdne.

„Pořád věřím, že bude vláda jmenována jako celek. Pokud by pan prezident trval na výhradách k jednomu mnou navrženému kandidátovi, tak bych pokládal za nutné, abych podal kompetenční žalobu, a to proto, aby se jednou provždy vyjasnilo, jaké jsou pravomoci prezidenta a jaké jsou pravomoci premiéra v této věci,“ uvedl Fiala.

Kandidát, ke kterému by měl mít prezident Zeman výhrady, by měl být dle médií chystaný ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Tomu sice prezident během úterního jednání údajně vyloženě nedoporučil vzdát se kandidatury, opakovaně to ale podle Deníku N naznačil.

Fiala: Pokud prezident nejmenuje všechny navržené ministry, budu nucen podat kompetenční žalobu (zdroj: ČT24)

Podle ústavy prezident jmenuje předsedu vlády a „na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů“. O možnosti vetování návrhu premiéra se ústava nezmiňuje.

Předseda KDU-ČSL a kandidát na vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka v neděli v ČT řekl, že pokud by Zeman nevyhověl návrhu na jmenování nové vlády, porušil by ústavu, a obratem by proto následovala kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu.

Vysoké šance u Ústavního soudu

Nový premiér má podle politologa Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka velmi vysokou šanci na úspěch před Ústavním soudem v případě kompetenční žaloby, problémem však je, že řízení může trvat několik týdnů.

Pokud by Fiala a většina nové koalice přistoupili na výklad, že prezident má možnost „vetovat“ navrženého kandidáta, dostanou se podle Kopečka do „stejné polopodřízené pozice vůči prezidentovi jako končící vláda Andreje Babiše (ANO)“.

„Dále to nabourá důvěru uvnitř nové vládní koalice a poškodí to i její vnímání u vlastních voličů. Reálně tak od počátku zatíží vlastní vládnutí velkým problémem. Dlouhodobě to pak bude špatný krok pro fungování české parlamentní demokracie, ve které nemá mít prezident pozici toho, kdo spoluurčuje podobu kabinetu,“ uzavřel Kopeček.

Do složení Babišovy koaliční vlády Zeman několikrát vstoupil. Hned na počátku odmítl, aby se ministrem zahraničí stal Miroslav Poche (ČSSD). Sociální demokracie nakonec prezidentovi ustoupila a na post nominovala Tomáše Petříčka (ČSSD). Podobně se zachoval prezident i v případě ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Jeho demisi nejprve odmítl přijmout, následně nechtěl jeho nástupcem jmenovat Michala Šmardu (ČSSD).