Ve čtvrtek přibylo 18 582 případů covidu, pražský magistrát chce v nemocnicích zapojit dobrovolníky

Ve čtvrtek testy odhalily 18 582 nakažených, což je asi o 9300 méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Minulý čtvrtek testování zjistilo největší množství nakažených od začátku epidemie za den. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) bude v pátek jednat s anticovid týmem budoucí vlády o pandemickém zákoně. Bavit by se měli rovněž o naplněnosti nemocnic a omezování plánované a zbytné zdravotní péče. Pražský magistrát chce kvůli nedostatku zdravotníků v nemocnicích zapojit v hlavním městě dobrovolníky.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Incidenční číslo v pátek kleslo. Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 1135 případů koronaviru, předchozí den dosahovala incidence hodnoty 1223.

Ve vývoji koronaviru v Česku se začaly střídat poklesy a růsty. Mezitýdenní pokles zaznamenaly statistiky také v úterý, v minulém týdnu v pátek a v sobotu. Počty nově odhalených případů ale zůstávají vysoké, tento týden dvakrát překročily jednadvacet tisíc, v úterý to bylo 21 988 a ve středu 21 134.

Novým koronavirem se v Česku od loňského března prokazatelně nakazilo více než 2,21 milionu lidí, z toho 33 450 zemřelo.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška epidemie osciluje na velmi rizikových číslech, na nynějším vrcholu se může podle něj držet týden nebo dva, pak může začít zpomalovat, ale také se může kvůli variantě omikron odrazit k dalšímu růstu. Její další výskyt hygienici v Česku zatím neodhalili, jediným známým případem je nákaza ženy z Liberce.

Nemění se ale vysoká zátěž nemocnic pacienty s covidem-19. Dušek ve čtvrtek v rádiu Impuls uvedl, že očekává růst počtu těžkých případů v nemocnicích během dalších deseti až čtrnácti dnů. V mezitýdenním srovnání vyžadovalo ve čtvrtek nemocniční péči o 400 víc nakažených, oproti středě ale jejich počet asi o stovku klesl. Podle aktuální statistiky ministerstva zdravotnictví bylo ve čtvrtek z 6683 hospitalizovaných 1056 v těžkém stavu.

Kvůli nedostatku personálu v pražských nemocnicích a vytížení jejích zaměstnanců vyzval primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) k tomu, aby se k pomoci zapojili dobrovolníci. Omezovat péči musejí také středočeské nemocnice. Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) je v nemocních 447 pacientů, a z toho 47 na jednotkách intenzivní péče. 

Aktivace dobrovolníků do pražských nemocnic (zdroj: ČT24)

Posledních sto tisíc nakažených přibylo za šest dní

V Česku se od začátku koronavirové epidemie loni v březnu laboratorně prokázalo přes 2,2 milionu případů nákazy. Od loňského září tempo růstu nákazy rychle stoupalo, nejvíce rostlo loni na podzim, na přelomu roku 2020 a 2021 a pak letos v březnu, kdy počty prokázaných případů stoupaly o více než deset tisíc za den.

Posledních sto tisíc nakažených přibylo za šest dní. Podle serveru ourworldindata.org je tak Česká republika stále sedmou nejvíce zasaženou zemí světa podle poměrného počtu nakažených. V sedmidenní incidenci je Česko s počtem 1224 nových případů na třetím místě na světě. Nejhorší je Andorra a na druhém místě je Slovensko.

Ministerstvo vydá protiepidemická doporučení k Vánocům

Vojtěch na páteční on-line tiskové konferenci oznámil, že resort zdravotnictví chystá protiepidemická doporučení k vánočním svátkům. Zkušenost z loňského roku podle něj ukázala, že se po svátcích zvedla další epidemická vlna. „Diskutujeme nadcházející Vánoce a jak doporučeními občanům zabránit tomu, že dojde k masivnějšímu šíření nákazy,“ uvedl. Záležet bude podle něj na tom, jak si jejich trávení rodiny nastaví a zda se vyhnou větším kolektivům a setkáním s prarodiči.

Ministr nepodporuje ani návštěvy Mikuláše v domácnostech. „Vzhledem k situaci, ve které se teď nacházíme, bych úplně nedoporučoval, aby se odehrávaly tyto návštěvy v rodinách. Chápu, že jde o tradici, ale představuje to riziko,“ dodal.

Jaká konkrétní protiepidemická opatření ministr Vojtěch ponese v pondělí na vládu, specifikovat zatím nechtěl. O některých návrzích v pátek s AntiCovid týmem budoucí vlády diskutoval, v pondělí ráno před jednáním vlády je bude probírat ještě Rada vlády pro zdravotní rizika. Odmítl spekulace o tom, že by končící kabinet v pondělí vyhlásil lockdown. Označil to za hoaxy, které se šíří na sociálních sítích. „Nic takového se určitě nechystá,“ dodal.

Posilující dávku očkování už má víc než milion lidí

Posilující dávku vakcíny proti covidu-19 v Česku dostal už víc než milion lidí. V žebříčku počtu podaných třetích dávek je tak ČR na osmnáctém místě v Evropském unii. Nejvíc jich globálně podali v Chile a Izraeli.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pátek také informoval, že očkovací centrum v pražské O2 areně se v této chvíli znovu otevírat nebude. Chce nejdřív prověřit další kapacity v metropoli. Multifunkční halu v pražské Libni nabídla finanční skupina PPF státu za symbolický nájem. Na brífinku Babiš oznámil, že termín na očkování má nyní rezervovaných 465 tisíc lidí, dalších 86 tisíc na něj čeká. V Praze je podle něj čekání na termín nejkratší.

Znovuvybudování očkovacího centra v O2 areně (zdroj: ČT24)

„Čeká nás velká výzva naočkovat třetí dávkou 1,534 milionu občanů,“ řekl v pátek Babiš. Kapacity očkování by se podle něj měly dál navyšovat na úroveň z června letošního roku. Zmínil také, že od 13. prosince bude otevřeno očkovací centrum v Obchodním domě Kotva, v Praze to bude již osmnácté místo, kde se mohou zájemci očkovat bez registrace. 

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) už ve čtvrtek oznámil, že platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro prodloužení platnosti je nutné, aby se lidé nechali očkovat právě třetí, posilující dávkou. 

Vakcinologická společnost nesouhlasí s povinným očkováním pro lidi nad 60 let, řekl Chlíbek

Česká vakcinologická společnost nesouhlasí s povinným očkováním proti covidu-19 pro lidi nad 60 let, které chystá vláda v demisi. Povinné očkování pro vybrané profese ale naopak podporuje. Uvedl to její předseda Roman Chlíbek. Ten stojí také v čele odborné skupiny, jež radí budoucí vládě koalic SPOLU a Pirátů se STAN. I tato skupina v pátek informovala, že povinné očkování pro lidi nad 60 let nepodporuje.

Odcházející kabinet Andreje Babiše (ANO) se v otázce povinného očkování s budoucí vládou neshoduje. Nynější ministerstvo zdravotnictví připravuje vyhlášku, která by povinnost očkování nařídila od března lidem nad 60 let a vybraným profesím, třeba policistům, hasičům nebo zdravotníkům.

Budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) je pro očkování profesních skupin, pokud o něj budou mít zástupci těchto profesí zájem. 

Praha vyzvala praktiky a lékaře v ambulancích k pomoci v nemocnicích

Pražský magistrát dopisem požádal ambulantní specialisty, aby pomohli v nemocnicích. Důvodem je nedostatek personálu potřebného pro provoz v nemocnicích a očkovacích míst. V blízkých dnech bude odeslána žádost také praktickým lékařům, aby mimo jiné pomohli na lékařské pohotovostní službě.

Primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) to uvedl na tiskové konferenci. „V nemocnicích bude na konci prosince chybět zhruba 300 zdravotníků, tedy 150 lékařů a 150 sester. Proto nyní obesíláme ambulantní specialisty s výzvou, aby se přihlásili a následně pomohli přetíženým nemocnicím,“ uvedl.  

V pražských nemocnicích nyní pomáhají i dobrovolníci Českého červeného kříže (ČČK). Podle velitele Ústředního krizového týmu ČČK Richarda Smejkala nyní dobrovolníci působí v pěti pražských nemocnicích.

Podle primátora o doplnění personálních kapacit požádaly všechny fakultní nemocnice v Praze. Zájem o zapojení se má zatím 23 ambulantních specialistů, kteří nabídli svou pomoc v očkovacích místech. 

Z Itálie a Malty se neočkovaným ztíží návrat do Česka

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo seznam zemí podle míry rizika nákazy. Úpravy v takzvané mapě cestovatele budou platné od pondělka. K územím s nízkým rizikem nákazy bude v Evropě patřit pouze Vatikán. Z mimoevropských zemí pak Argentina, Austrálie, Bahrajn, Chile, Indonésie, Jižní Korea, Kanada, Katar, Kolumbie, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Peru, Rwanda, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Tchaj-wan a Uruguay. V oranžové kategorii nebude žádná země.

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do Česka nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Ministerstvo tak zatím nereflektovalo středeční rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zrušil část opatření, podle něhož musí lidé po návratu z jiných zemí do Česka vyplnit příjezdový formulář. Soud zrušil povinnost v případě individuální dopravy a návratu ze zemí s nízkým rizikem nákazy. Rozhodnutí přitom nabude účinnosti v pondělí.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Bulharsko, Finsko, Francie, Itálie, Malta, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko, Švédsko a Baleárské, Kanárské a Azorské ostrovy a Madeira.

Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika budou nově náležet Kypr, Monako, Norsko a Švýcarsko. Připojí se tak k Andoře, Belgii, Dánsku, Estonsku, Chorvatsku, Irsku, Islandu, Lichtenštejnsku, Litvě, Lotyšsku, Lucembursku, Maďarsku, Německu, Nizozemsku, Polsku, Rakousku, Řecku, San Marinu, Slovensku a Slovinsku a ostatním třetím zemím mimo Evropskou unii.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Dotyčná osoba mimo domov musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Podmínky při návratu se kromě cest z některých jihoafrických států netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Od soboty nemohou do České republiky vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních čtrnácti dnech více než dvanáct hodin v osmi afrických zemích –⁠ Jihoafrické republice, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku, Zambii. Občané Česka a Evropské unie a držitelé dlouhodobých pobytů v ČR tak mohou učinit za přísných podmínek. Cesty do zmíněných zemí nejsou doporučeny. Opatření zatím platí do 12. prosince. Vláda tak činí ve snaze zabránit šíření nové nebezpečné varianty koronaviru, která byla zachycena v Jihoafrické republice.