Maláčová se obává, že provizorium ohrozí vyplácení covidových programů. Skopeček věří, že ne

Události, komentáře: Kompenzační programy v době provizoria (zdroj: ČT24)

Ve středu sněmovna schválila návrhy vlády v demisi na covidovou podporu. I když předlohy prošly hladce a panovala na nich široká shoda, designovaný premiér Petr Fiala (ODS) avizoval, že jeho vládní pětikoalice je upraví. Stejně jako návrh rozpočtu na příští rok, kvůli čemuž bude země v rozpočtovém provizoriu. Ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jana Maláčová (ČSSD) před tím v situaci další těžké covidové vlny varuje. Podle místopředsedy sněmovny za ODS Jana Skopečka by provizorium pro vyplácení covidových podpor neměl být problém. Oba politici debatovali v Událostech, komentářích.

Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO) uvedla, že čerpání covidových programů vyhlášení rozpočtového provizoria ohrozí. Stejného názoru je i její vládní kolegyně Maláčová. „Rozpočtové provizorium je strašně špatně. Spousta poslanců si teprve začíná uvědomovat, co to obnáší. Řítíme se do velkého problému a čerpání peněz to může skutečně ohrozit,“ řekla v Událostech, komentářích. Podle ní bude také záležet na délce jeho trvání.

Ani Skopeček nepovažuje zavedení provizoria za šťastné. „Na druhou stranu si to ale musí zodpovědět končící vláda, která poslala do sněmovny špatný návrh rozpočtu. Přestože věděla, jak volby dopadly a že nová politická většina ve sněmovně návrh neschválí,“ poukázal.

Skopeček: Provizorium není šťastné, ale stojí to za to

Podle Skopečka by však nemělo být provizorium nijak dramatickým rizikem. Koalice se během něj pokusí uspořit osmdesát miliard korun, aby zůstala pod hranicí třísetmiliardového schodku. Česko tak bude muset každý měsíc hospodařit vždy s jednou dvanáctinou rozpočtu loňského. „Vzhledem k tomu, že loňský rozpočet byl objemem velký i díky novelizacím a covidovým pomocím, jsem přesvědčen, že ta jedna dvanáctina nebude takový problém,“ míní Skopeček.

Podle jeho informací od legislativců by měly být covidové podpory bez problémů vypláceny i v rámci provizoria. „Samozřejmě bude ambice, abychom v provizoriu setrvávali co nejkratší dobu. Ale ta cena za to stojí,“ dodal.

Také končící ministryně práce budoucí vládu vyzvala k tomu, aby provizorium držela co nejkratší možnou dobu. „Aby nikdo nebyl ohrožen. Aby rodiny dostaly ošetřovné, státní zaměstnanci dostali přidáno. Nedovedu si představit, že zdravotníci budou bez odměn. Ale osobně jsem velmi zvědavá, kde ty úspory najdete a komu peníze vezmete,“ řekla Maláčová Skopečkovi.

Podle něj bude nový rozpočet závislý na tom, jak se bude dařit ekonomice a jak bude země zápolit s covidovou krizí. Žádná konkrétní čísla úspor a schodků tak nelze předem stanovit. „Takto štědré programy se ale nemohou stát standardní každoroční součástí státního rozpočtu. Ekonomika na to není schopna vydělat. Rozpočet bychom destruovali takovým způsobem, že bychom poškodili celou zemi ještě více,“ dodal k právě schváleným covidovým programům.

Maláčová: Sliby o ušetřených miliardách jsou vzdušné zámky

Pětikoalice se podle něj bude snažit uzavírat a omezovat podnikání co nejméně, aby stát nemusel platit příliš na podporách. „Kdybychom využili roky růstu k tomu, abychom našetřili peníze, až přijde ekonomická nebo zdravotní krize, byli bychom v lepší situaci. V takové situaci ale nejsme,“ kritizoval předchozí hospodaření končící vlády.

Maláčová Skopečkovy „teoretické přednášky“ o šetření odmítla a zdůraznila, že i nová vláda se bude muset potýkat s realitou poznamenanou pandemií. „Pokud máme neustále řádící pandemii a musíme omezovat kontakty a podnikání, musíme to lidem a firmám kompenzovat,“ hájila se. Největší sekeru podle ní do rozpočtu „zasekli“ poslanci ODS a ANO, když ve sněmovně prohlasovali zrušení superhrubé mzdy. Slibované ušetření osmdesáti miliard z rozpočtu navíc považuje za vzdušné zámky a důkaz nekompetentnosti budoucích ministrů.