Babiš se Wagenknechtovi za označení psychopat a udavač zatím omlouvat nemusí, rozhodl soud

Odvolací Krajský soud v Praze v pondělí zrušil rozsudek, podle kterého se měl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) omluvit senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (za Piráty) za výroky, že je psychopat a udavač. Sporem Babiše a Wagenknechta, který byl jeho náměstkem v době, kdy Babiš vedl ministerstvo financí, se bude znovu zabývat Okresní soud Praha-západ, informoval server Seznam Zprávy.

Mluvčí krajského soudu Hana Černá webu Seznam Zprávy sdělila, že rozhodnutí zatím nebylo doručeno Wagenkenchtovi, Babišovi a jejich obhájcům, proto se nemůže k rozhodnutí odvolacího soudu vyjádřit.

Wagenknechtově žalobě na ochranu osobnosti vyhověl Okresní soud Praha-západ v červnu a rozhodl, že Babiš se mu musí za výroky, že je psychopat, udavač a připravil Českou republiku o 800 milionů korun, písemně omluvit. Babiš tehdy sdělil, že si za svými výroky stojí a chce se odvolat.

Wagenknecht byl Babišovým náměstkem

Wagenknecht byl prvním náměstkem ministra financí od února 2014 do června 2015, kdy ho Babiš odvolal podle pozdějšího Wagenknechtova vyjádření bez udání důvodu. V minulosti Wagenknecht poskytoval rozhovory, ve kterých mluvil o Babišově kauze Čapí hnízdo jako o dotačním podvodu.

Jako senátor se Wagenknecht angažuje ve věci střetu zájmů Babiše, který svůj majetek včetně koncernu Agrofert vložil do svěřenských fondů. Podle auditu Evropské komise (EK) ale fondy ovládá a zároveň má vliv na rozdělování evropských dotací v Česku. Premiér i Agrofert střet zájmů dlouhodobě odmítají.

V roce 2019 Wagenknecht před tím, než Komise zveřejnila výsledky auditu, požádal Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Radu Evropy o předběžné ujištění, zda financování Agrofertu nemůže ovlivňovat rovnost šancí v evropských volbách. Babiš v reakci na to pak uvedl, že senátora zná jako „psychopata, který je součástí té mafie, která mě chce zlikvidovat v politice“.