Úřad v JAR zamítl Draslovce Holding akvizici tamního výrobce kyanidu

Antimonopolní úřad Jihoafrické republiky zamítl Draslovce Holding více než dvoumiliardovou akvizici tamního producenta kyanidu sodného, uvedl to server SeznamZprávy. Český chemický výrobce ohlásil akvizici firmy Sasol z JAR letos v červenci, k dokončení potřeboval souhlas úřadů. Den před vypršením lhůty na posouzení transakce vydal jihoafrický antimonopolní úřad negativní stanovisko. Obával se hlavně toho, jaké cenové dopady by spojení obou firem mělo.

Průmyslový závod Sasol vyrábí kyanid sodný, který je důležitý například pro těžbu zlata, což je klíčový nerost Jihoafrické republiky.

Zákaz překvapil prodávajícího i kupujícího. „Společnost Draslovka v souvislosti s tímto rozhodnutím přezkoumává své právní možnosti a bude se snažit jednat s Úřadem pro hospodářskou soutěž, aby našla řešení, které jí v blízké budoucnosti zajistí souhlas regulačních orgánů,“ uvedl generální ředitel firmy Draslovka Holding Pavel Brůžek.

Sasol se domnívá, že rozhodnutí nezohledňuje všechny okolnosti a zájmy zúčastněných stran a zákazníků. „Je pozoruhodné, že otázka cenových dopadů byla znovu vznesena až v den, kdy mělo být rozhodnutí vydáno, a strany tak měly velmi omezený čas to s úřadem diskutovat,“ uvedl podnik.

Expanze do světa

Draslovka nabízí, že do JAR přenese svou technologii, zvýší výrobu a výrazně sníží uhlíkovou stopu. Současně plánuje investovat 50 milionů dolarů, což dělá asi 1,1 miliardy korun do dalšího rozvoje firmy, a vytvořit další pracovní místa. Při akvizici za 2,2 miliardy korun se čeští investoři spojili s místními partnery.

Draslovka v poslední době výrazně expandovala. Za jedenáct miliard korun koupila americkou Mining Solutions. V transakci, která se má dokončit do konce roku, získá největší závod na výrobu pevného kyanidu sodného na světě, který se nachází v Memphisu ve státě Tennessee. Draslovka také plánuje výstavbu nové továrny v Nizozemsku.

Draslovka je soukromá holdingová společnost se sídlem v Česku, která se zabývá výrobou speciálních chemických látek a vlastními výrobními technologiemi. Vlastní ji čtyři české rodiny. Má víc než sto let zkušeností s výrobou kyanovodíku a specializuje se na jeho produkci v plně syntetické a vysoce čištěné kapalné podobě.

Produkt pak dále zpracovává pro použití v oborech od těžebního průmyslu po zemědělství. Draslovka se chce stát předním světovým výrobcem kyanidů pro použití v syntéze, těžbě a průmyslových a zemědělských aplikacích. V posledních letech se obrat firmy pohyboval kolem 80 milionů dolarů, což činí zhruba 1,8 miliardy korun.