Příští rok bude těžký. Je potřeba říkat lidem pravdu, prohlásil Fiala

Petr Fiala byl hostem Otázek Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech novým premiérem předsedu ODS Petra Fialu. Zeman avizoval, že od pondělí se bude setkávat s kandidáty na ministry, připravit ustavení celé vlády podle něj bude možné po 13. prosinci. S polovinou měsíce počítá i nový premiér. Fiala, který byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce, zároveň slíbil, že jeho vláda bude postupovat rozumněji než končící kabinet a bude se snažit říkat lidem pravdu. Příští rok podle něj bude těžký pro všechny lidi.

„To, co je důležité, že navzdory všemu prezident začne s těmi rozhovory už v pondělí, budou probíhat podle abecedy, budou probíhat intenzivně, aby nejpozději 13. prosince se setkal s členy navrhované budoucí vlády, pak se setkáme ještě jednou,“ upřesnil Fiala.

Nový premiér zopakoval, že očekává, že v polovině prosince by mohla být jmenována celá vláda.

Fiala by byl rád, aby prezident jmenoval vládu tak, jak ji navrhl. Výhrady prezidenta k jednomu z kandidátů na ministra podle Fialy trvají. V médiích se hovoří o Janu Lipavském (Piráti), který je nominovaný na šéfa resortu zahraničí. Týkají se určitých postojů, zmínil nový premiér. „Pořád se budu snažit, abychom dospěli k dohodě,“ dodal Fiala.

Uvedl také, že trvá na nominaci občanského demokrata Pavla Blažka na post ministra spravedlnosti. S výhradami, které vůči tomuto nominantovi vznesla část Pirátů a spolek Milion chvilek, nesouhlasí. Blažek je podle něj člověkem, za kterým není stín něčeho, proč by nemohl funkci vykonávat. „Je jeden z nejvzdělanějších, uvažuje o politice hodnotově a systémově,“ vysvětlil Fiala. Upozornil také, že počítá s místem vicepremiéra i pro kandidáta na post ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

Boj s covidem, ceny energií a rozpočet

Za nejdůležitější tři kroky považuje Fiala boj s covidem, pak jsou to ceny energií a třetí téma je rozpočet. „To je aktuální nejenom proto, že ten rozpočet, co předložila současná vláda, neodpovídá našim představám, ale ten rozpočet tak, jak je navržen, bude roztáčet dál inflační spirálu, zhoršovat lidem podmínky,“ uvedl Fiala.

Počítá i nadále s rozpočtovým provizoriem do konce března. „Jsem si jist, že do šesti týdnů jsme schopni předložit upravenou verzi rozpočtu,“ dodal. „My nemůžeme dovolit, aby se lidem dál znehodnocovaly úspory, aby rostly ceny tímhle způsobem. Nemůžeme teď udělat úplně nový rozpočet, ale jsme schopni udělat rozpočet upravený, aby ten deficit byl menší,“ vysvětlil.

Fiala doufá, že jeho vláda bude postupovat rozumněji než končící Babišův kabinet. Bude usilovat o to, aby došlo k hladkému předání moci. „I když se nám něco nelíbí, tak to vše netorpédujeme, teďka vládne kabinet Andreje Babiše, pak můžeme my ukázat řešení,“ sdělil.

Lídr koalice SPOLU si je vědom toho, co od nich voliči očekávají. „Lidé mi říkají, vy jste naše naděje, všechno to bude dobré. Bude to dobré, ale nebude to dobré příští rok. Je potřeba říkat lidem pravdu. Příští rok bude těžký, bude těžký pro Českou republiku. Problémy, které tu jsou, které Babišova vláda neřešila, které i přicházejí ze zahraničí, jsou problémy, které způsobí to, že ten příští rok bude pro nás všechny těžký,“ zkonstatoval nový premiér.

Babiš nabídl Fialovi Hrzánský palác

Nový předseda vlády zároveň potvrdil, že během zasedání Poslanecké sněmovny v uplynulém týdnu jednal s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Během zhruba dvacetiminutového rozhovoru spolu politici probírali mimo jiné zahraniční politiku, například blížící se evropský summit.

Na schůzce Babiš Fialovi pro dobu do jmenování celé vlády nabídl užívání Hrzánského paláce. Je tradicí, že dosluhující kabinet zasedá ve Strakově akademii, nový premiér vede jednání z Hrzánského paláce na pražských Hradčanech.