Šéf lánské lesní správy Balák u soudu odmítl vinu v kauze těžby kamene

Události: Správce lánské obory Balák opět před soudem (zdroj: ČT24)

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák u kladenského soudu odmítl vinu v kauze, která se týká těžby kamene v Lánské oboře. Podle obžaloby porušil povinnosti při správě cizího majetku. Soud se začal případem zabývat ve čtvrtek, Balák u něj vypovídal. Už v květnu ho kladenský soud v jiném případu nepravomocně odsoudil za ovlivnění veřejné zakázky.

V aktuální kauze podala státní zástupkyně obžalobu letos v srpnu. Podle ní Balák porušil zákon v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře, rozsah těžby byl podle kriminalistů větší, než lesní správa oficiálně vykázala. Škoda podle žalobců přesáhla jeden milion korun.

Balák před soudem vypovídal necelou hodinu. Mimo jiné odkazoval na to, že rozhodnutí týkající se těžby kamene dělal zejména najatý stavební dozor a díky Balákově činnosti se naopak ušetřilo.

V kauze prodeje kamene bude teď soud vyslýchat svědky, obžalovaný Balák soudu navrhl, aby se soudní senát jel podívat přímo do lánské obory. Soud se k tomu zatím nevyjádřil. V případě prokázání viny a odsouzení by vedoucímu Lesní správy Lány mohlo hrozit až pět let vězení. Soud bude pokračovat výslechy svědků, podle předpokladů potrvá do příštího roku.

Balák zůstává ve funkci

Květnový nepravomocný rozsudek se týkal veřejné zakázky na druhou etapu zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Podle obžaloby Balák zakázku ovlivnil, když nezákonně zjednal výhodu pro firmu Energie stavební - báňská (ESB). Soudce Petr Sedlařík mu uložil vedle nepodmíněného trestu vězení čtyřletý zákaz činnosti a peněžitý trest 1,8 milionu korun. Balák i v tomto případě konstatoval, že se cítí nevinný.

Odsouzen byl i manažer společnosti ESB Libor Tkadlec, který dostal podmíněný a peněžitý trest. Firma ESB má zaplatit přes pět milionů korun a tři roky se podle rozsudku nesmí účastnit veřejných zakázek. Všichni obžalovaní od začátku odmítají, že by se dopouštěli nezákonného jednání.

Balák zatím zůstává ve funkci, protože jeho nadřízený, kterým je prezidentův kancléř Vratislav Mynář, po vynesení rozsudku prohlásil, že chce v případu dál ctít presumpci neviny.

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky.