Ústavní soud zamítl návrh Kapsche na zrušení části zákona o zadávání veřejných zakázek

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení části zákona o zadávání zakázek. Normou, která dopadla i na mýtný tendr, se zabýval z podnětu společnosti Kapsch. Zákon stanovuje, že řízení o námitkách neúspěšného uchazeče o zakázku se zastavuje po podpisu smlouvy s vítězem tendru. Taková situace nastala ve sledovaném mýtném tendru. Zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll na úkor Kapsche.

Satelitní mýtný systém funguje v Česku od ledna loňského roku. Technologie nahradila předchozí mikrovlnný systém, který provozovala společnost Kapsch. K průběhu a výsledku tendru měl Kapsch řadu námitek, nakonec ale přesto došlo k uzavření smlouvy s novým provozovatelem.

Kapsch pak podal dvě ústavní stížnosti, které soud spojil ke společnému projednání. Jedna stížnost směřuje proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z předloňského září, podle kterého se už antimonopolní úřad nemusel v komplikované procesní situaci dál zabývat námitkami Kapsche proti mýtnému tendru, protože smlouva už byla podepsaná.

Druhá stížnost zpochybnila například rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z prosince 2019, které prakticky potvrdilo platnost uzavření smlouvy mezi státem a novým provozovatelem mýtného systému. Stížnosti směřovaly také proti souvisejícím rozhodnutím Krajského soudu v Brně, jedna z nich byla spojena s návrhem na zrušení části zákona o zadávání veřejných zakázek.

První senát Ústavního soudu návrh Kapsche na provedení škrtu v zákoně postoupil plénu, tedy sboru všech ústavních soudců. Pouze plénum může přezkoumávat či rušit zákony a jejich části, nyní ale důvod k zásahu nenašlo.

První senát se teď může vrátit k rozhodování o samotných stížnostech, „skutkovými okolnostmi“ se dosud podle soudce Jaromíra Jirsy nezabýval, řešil teď jen právní úpravu.