Učebnice kvůli vyšším cenám papíru i energií zdraží o desítky korun

Učebnice a pracovní sešity budou mít od nového roku vyšší cenovku. Nakladatele ke zdražení vede nejen rostoucí cena papíru a energií, ale i vyšší náklady na mzdy. Ceny učebnic a dalších pomůcek vyráběných z papíru tak mohou vzrůst o desítky korun. Podle ředitelů škol by výdaje za dražší učebnice mělo kompenzovat ministerstvo školství, na které se kvůli tomu chtějí obrátit.

„Po sedmi letech neměnných cen nás ke zdražení od ledna 2022 o sedm až deset procent nutí růst všech nákladů,“ sděluje Lukáš Tykal, obchodní ředitel nakladatelství Klett. Mezi ně se podle něj řadí rostoucí ceny papíru, nájmů, energií i mezd včetně inflace. „Již nyní nám bylo oznámeno od největších evropských tiskáren předpokládané zdražení papíru cirka o 15 až 18 procent,“ doplňuje Tykal.

Učebnice, pracovní sešity, ale i další pomůcky vyrobené z papíru se tak mohou zdražit o desítky, v některých případech až o stovky korun. „My nemůžeme nezdražit, pokud se obecně vstupy zvýší, tak my je budeme muset promítnout do koncových cen,“ vysvětluje ředitel marketingu obchodu nakladatelství Fraus Pavel Brejcha. Cenový rozdíl přitom podle něj nebude zanedbatelný.

Se zvyšováním cen učebnic a dalších pomůcek počítá naprostá většina oslovených nakladatelství, některá už ceny zvedla tento rok. „Přistoupili jsme ke zvýšení cen tištěných materiálů prozatím v průměru o necelých deset procent,“ sděluje jednatel nakladatelství NOVÁ ŠKOLA Martin Janáček.

Na vině je podle něj hlavně zvýšení nákladů – cena papíru, který nakladatelství k výrobě učebnic a pracovních sešitů používá, se podle něj zvedla od začátku roku o 35 procent. Druhou příčinou je fakt, že ceny učebnic a pracovních sešitů nakladatelství drželo na úrovni roku 2019.

Školy plně neobnoví knižní fond

Zvyšování cen papírových učebních pomůcek bude mít podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol (AŘZŠ) Luboše Zajíce dopad hlavně na rozpočty škol. „Dopadne to na peníze, které mají školy vyhrazené mimo jiné na nákup učebnic,“ upřesňuje Zajíc.

„Když se cena učebnic zvýší, tak pravděpodobně budeme muset nakoupit méně učebnic pro ty, kteří plní povinnou školní docházku,“ upozorňuje Renata Schejbalová, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR (AŘG). Školy tak podle ní nebudou moct obnovit knižní fond a děti se budou učit ze starších a opotřebovanějších učebnic.

Podle ředitele pražské ZŠ Pod Žvahovem Jana Horkela bude nutný nátlak na stát, aby se peníze, které škola od státu na nákup učebnic a pomůcek má, zvedly. „Měly by se posilovat peníze školám z prostředků EU v rámci grantů na nákup robotických hraček a IT vybavení – tak samozřejmě část těchto peněz půjde na jiné účely, než na co byly původně určené,“ domnívá se Horkel.

Navýšení finančních prostředků na učebnice budou v případě nárůstu jejich cen požadovat po státu Asociace ředitelů ZŠ i Asociace ředitelů gymnázií. „Na ministerstvo školství bychom se pochopitelně obrátili dopisem nebo žádostí,“ konstatuje Renata Schejbalová, předsedkyně AŘG. Podle ní by bylo nutné situaci řešit, pokud dojde ke zdražení o 10 až 20 procent. Podobně jednat za této situace hodlá i Asociace ředitelů ZŠ.

Zvyšování cen učebnic a dalších pomůcek by naopak nemělo mít velký dopad na rozpočty středních škol, a to především proto, že si je studenti hradí sami. Podle Jiřího Zajíčka, předsedy Unie školských asociací ČR - CZESHA, může v případě potřeby učebnice sociálně slabším žákům škola půjčit. Těm ostatním budou muset dražší učební pomůcky zaplatit rodiče.