Jurečka nabídl resort životního prostředí senátorce Hubáčkové, potvrdila to pro iDnes

Senátorka Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) dostala od předsedy lidovců Mariana Jurečky nabídku stát se ministryní životního prostředí ve vládě SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). Řekla to v pátek serveru iDNES.cz. Doufá, že s nominací bude souhlasit předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala. Post dříve odmítl lidovecký místopředseda Petr Hladík, který se chce soustředit na práci brněnského radního, náměstka primátorky a rodinu.

Hubáčková je senátorkou za obvod Hodonín, kde v roce 2016 vystřídala Zdeňka Škromacha (ČSSD). „Nebudu kličkovat, nabídl mi to,“ řekla serveru iDNES.cz na dotaz, zda dostala od Jurečky nabídku. Přes víkend si chce prostudovat koaliční smlouvu. „Beru to jako velkou zodpovědnost,“ uvedla. Doufá, že proti nominaci nebude mít výhrady Fiala.

Hubáčková řekla, že se funkce nebojí a rodina jí bránit nebude. „Mám děti dospělé. Stanovisko manžela bylo pozitivní, byl více nadšený než já,“ řekla.

Na životní prostředí se Hubáčková soustředí v horní komoře

Čtyřiašedesátiletá Hubáčková je bývalou starostkou a nyní radní obce Ratíškovice na Hodonínsku. Od loňského roku je zastupitelkou Jihomoravského kraje, kde působí mimo jiné jako členka výboru pro regionální rozvoj. Vystudovala obor vodní hospodářství a vodní stavby na Vysokém učení technickém v Brně a obor zaměřený na místní správu na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Působila jako vedoucí referátu životního prostředí na okresním úřadě v Hodoníně a byla dlouholetou vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Hubáčková na svém webu uvádí, že jejím cílem v Senátu je mimo jiné zajistit bezpečné a kvalitní životní prostředí. V horní komoře je místopředsedkyní ústavně-právního výboru a členkou stálé komise Voda - ⁠⁠sucho.

Lidovcům podle koaliční smlouvy SPOLU a PirátiSTAN připadnou tři z osmnácti míst ve vládě. Vedle ministerstva životního prostředí povedou ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo zemědělství. Podle spekulací by se měl resortu práce ujmout bývalý šéf zemědělství Jurečka, na zemědělství by mohl zamířit starosta Těšetic na Znojemsku Zdeněk Nekula.

O personálním obsazení ministerských postů zatím není jasno. Z lidovců kromě Hladíka odmítla místo ve vládě i první místopředsedkyně a senátorka Šárka Jelínková. Na sociálních sítích uvedla, že se nemůže kvůli rodině zhostit funkce ministryně práce a sociálních věcí. Podle Respektu a Deníku N také v noci na pátek odvolal svou kandidaturu na ministra pro legislativu Jakub Michálek (Piráti) v neveřejné části vnitrostranického fóra, a to kvůli debatě členů strany o kumulaci funkcí.