Post místopředsedkyně sněmovny je příležitostí překračovat meziresortní příkopy, míní Richterová

Interview ČT24: Olga Richterová (zdroj: ČT24)

„Vnímám to jako příležitost propojovat věci, co spolu souvisejí, aby se tematicky dařilo překračovat příkopy, třeba i mezi jednotlivými resorty,“ řekla možná budoucí místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) ke svým cílům ve funkci. Zdůraznila, že post nebude zastávat nikdo z hnutí SPD. Zároveň je názoru, že porušování koaliční smlouvy ze strany Starostů je velmi závažné a bude se šetřit interně. Místopředsedkyně Pirátů byla hostem Interview ČT24.

„Myslím, že velký problém naší politiky je škatulkování, oddělení témat do jednotlivých příslušných ministerstev. Přitom spousta věcí vám plynule prochází životem, společností a není takhle snadno zaškatulkovatelných. Pokládám to za možnost propojovat věci, co spolu souvisejí,“ říká Richterová ke svému možnému budoucímu postu.

Vládní koalice podle ní počítá s tím, že opoziční hnutí ANO kvůli silné podpoře ve volbách bude mít místopředsedy dva. Naopak hnutí SPD žádnou funkci v nové sněmovně mít nebude. Richterová to zdůvodňuje extremistickými tendencemi hnutí.

„Jde o rozhodnutí obou koalic. Je to sice strana, která má také podporu voličů, ale zároveň je velmi často zmiňována ve zprávách ministerstva vnitra o extremismu. Vnímám u této funkce i jistý symbolický rozměr – je vhodné si jako demokratická společnost říct, že jsou nějaké hranice,“ tvrdí místopředsedkyně Pirátů.

Nové ministerské posty mají smysl, říká Richterová

V kabinetu koalic SPOLU a PirátiSTAN by měli zasednout i tři noví ministři – pro vědu, výzkum a inovace, pro legislativu a pro Evropskou unii. Podle Richterové by měli zajistit stabilitu a funkčnost oblastí, které byly dle ní dříve zanedbávány.

„Například tady pořád vázne, aby zákony, které procházejí sněmovnou, byly v pořádku. Senát často v minulém období vracel legislativní návrhy, protože nebyly dotáhnuty do konce. Nové ministerstvo tedy bude kontrolovat, zdali je zákon domyšlený či třeba nezpůsobuje přílišnou byrokratickou zátěž,“ vysvětluje.

„Co se týče Evropy, budeme přece jenom brzy mít předsednictví. Přebíráme to po vládě, která se tomu absolutně nevěnovala a trestuhodně zanedbala přípravu. Máme jako země příležitost to využít v náš prospěch – k rozvoji regionů a vyjednání pro nás výhodných věcí,“ míní Richterová o postu ministra pro evropské záležitosti.

Samotná pozice podle Richterové pomůže státníkům k silnější pozici v prosazování změn a důležitých kroků v dané oblasti. „Když sedíte na vládě, tak rovnocenný člen má úplně jinou autoritu a argumentační možnosti než například pouhý předseda.“

Porušování koaliční dohody je vážné

Zástupci Starostů podle interní analýzy Pirátů porušovali před volbami koaliční dohodu. Podle Richterové je veřejnosti pouze známa malá část analýzy, která pronikla do médii. Obsah zprávy ale považuje za závažný.

„Hodně nemile mě to překvapilo. To, co uniklo do médií, je ale pouze jedna kapitola. Jsou tam i části o tom, co jsme sami měli udělat lépe a jinak. To je součástí každé sebereflexe a je to něco, co velmi brzo budeme mít hotové. I některé naše výroky nám mohly ve volbách ublížit, je to také součástí naší analýzy,“ tvrdí poslankyně.

Podle ní se ale v současné chvíli koalice soustředí na důležitější úkol – sestavení nové vlády a sněmovny. Spolupráce proto bude pokračovat i nadále. „Máme koaliční smlouvu, která platí, a to i po volbách. Spolupracujeme na tom, aby fungovala vláda, a jsme všichni dospělí lidé. Do budoucna jdeme s tím, co budoucnost přinese.“

Situace u Pirátů je však napjatá. Dle Richterové některé části strany silně uvažovaly o opozici. Richterová osobně je pro účast ve vládě, ale zdůrazňuje, že je potřeba respektovat názor ostatních, kteří jsou pro opoziční roli strany.

„Byť k těmto porušením došlo, tak teď není čas se tomu věnovat, teď máme úkol složit vládu a sněmovnu, nastupuje další vlna covidu, je neuvěřitelná inflace. K tomu, co se stalo, se teď vyjadřují naše vnitřní orgány a poté budou probíhat interní debaty s koaličním partnerem,“ apeluje Richterová.