Konec Bohemia Energy pociťují i tělovýchovné jednoty. Sportovní agentura nabízí zdroj peněz

Události: Rostoucí ceny energií ohrožují sportování (zdroj: ČT24)

V polovině října ukončila činnost skupina Bohemia Energy a kolem 900 tisíc jejích odběratelů si nyní musí hledat nového dodavatele energií. Mezi bývalými klienty skupiny jsou i sportovní kluby a tělovýchovné jednoty. Některé uvádějí, že současné zvýšené ceny na trhu je mohou zlikvidovat. Národní sportovní agentura i proto nově umožnila použít peníze z výzvy Můj klub právě na provoz sportovišť.

Do fotbalového klubu Slavoj Podolí chodí trénovat na dvě stě dětí. Ve vnitřních prostorách mají zázemí, například šatny a sprchy. Venku pak dvě hřiště. Elektřinou klub svítí i topí. Tyhle výdaje tvořily skoro padesát procent veškerých nákladů na provoz. Nyní se jim násobně zvýší.

„To nám samozřejmě přinese velké problémy z hlediska finančního toku našeho spolku,“ řekl předseda AFK Slavoj Podolí Praha Vlastibor Vejvoda.

Peníze z výzvy Můj klub

U končícího dodavatele elektřiny byly desítky klubů a spolků. Teď mají obavy o svou existenci. „Zálohy a výše energií vzrostou několikanásobně a kluby nemají prostředky na to, aby mohly udržet sportoviště při životě,“ uvedl předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Agentura proto umožnila použít peníze z výzvy Můj klub, která je určena primárně na rozvoj dětí a mládeže, i na úhradu energií. Podle Neussera by toho mohlo využít na 7,5 tisíce klubů. 

Klubům budou s vyplňováním žádostí pomáhat i proškolení pracovníci České unie sportu. Ve výzvě je na příští rok přes jeden a půl miliardy korun. Peněz na provoz bude ale potřeba zřejmě mnohem víc.

Dlouhodobé řešení

„V dlouhodobém horizontu se bavíme o komplexní ceně všech energií a tam už to bude mít dlouhodobější dopad a může to mít vliv na fungování celého klubu,“ řekl předseda Pražské tělovýchovné unie Jaroslav Chvalný,

V to, že peněz pro kluby a provoz bude víc, doufá i vedení Slavoje Podolí. Nyní stále ještě čeká, jak vysoké zálohy bude muset nově platit.