V pátek testy odhalily 9208 případů koronaviru, Plaga žádá vyjasnění strategie testování ve školách

Události ČT: Koronavirus v Česku (6. listopadu 2021) (zdroj: ČT24)

V pátek laboratoře v Česku odhalily 9208 případů onemocnění covid-19, což je o téměř osm set víc než ve čtvrtek. V mezitýdenním porovnání je nárůst vyšší zhruba o 3500. V nemocnicích je s potvrzenou nákazou 2611 lidí, před týdnem to bylo asi o tisícovku méně. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se obává, že ochrana škol před covidem-19 nebude dostatečná. Není podle něj jasné, jak pro ně ministerstvo zdravotnictví zajistí PCR testování s výsledky z laboratoře, jehož využití v ohniscích nákazy avizovalo.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel připadá nyní v Česku 490 potvrzených případů nákazy covidem za posledních sedm dní. Je to o 32 více než předchozí den. Nejhorší situace je v Olomouckém kraji, kde je incidenční číslo 786. Přes 600 nových případů na 100 tisíc obyvatel za poslední týden pak mají Moravskoslezský, Jihomoravský a Jihočeský kraj. Naopak nejlépe je na tom Karlovarský kraj s incidencí 169.

Na úrovni okresů je na tom nejhůře Prostějovsko, kde připadá na 100 tisíc obyvatel 1048 nově nakažených za poslední týden.

Pátečních 9208 potvrzených případů je třetí nejvyšší denní nárůst od konce března. Více případů covidu než v pátek potvrdily testy od března pouze tento týden v úterý a ve středu, kdy přibylo 9913 případů, respektive 9473 případů.

Od pondělí do pátku testy odhalily přes 44 600 pozitivních vzorků. Za pět dní předchozího týdne to bylo kolem 26 500 případů a předtím asi 17 tisíc případů. Od začátku epidemie se novým typem koronaviru v Česku prokazatelně nakazilo přes 1,81 milionu lidí.

V nemocnicích je nejvíc lidí od začátku května

S růstem počtu nakažených stoupá také počet hospitalizovaných s covidem-19, některé nemocnice proto musí omezovat péči. Ministerstvo v pátek evidovalo v nemocnicích 2611 nakažených, z toho 356 ve vážném stavu. Naposledy bylo s koronavirem hospitalizováno více lidí počátkem letošního května. Před týdnem vyžadovalo nemocniční péči 1557 pozitivních, ve vážném stavu jich bylo o 155 méně.

Zhoršují se také statistiky úmrtí lidí s covidem. Podle dat ministerstva zemřelo ve středu i ve čtvrtek 43 lidí s onemocněním covid-19. Naposledy tolik lidí za jediný den zemřelo 6. května.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zdravotníci v pátek podle dat ministerstva zdravotnictví aplikovali 53 005 dávek vakcíny proti covidu. Více jich naposledy rozdali 9. srpna. Denní počty očkovaných začaly výrazněji růst v druhé polovině října.

V mezitýdenním srovnáni bylo v pátek podáno asi o 16 400 dávek víc. Počet dávek vakcín za celou dobu očkování, které v Česku začalo loni v prosinci, dosahuje téměř 12,491 milionu. Plně očkováno je přibližně 6,13 milionu lidí. Očkovat se mohou zájemci od dvanácti let. Alespoň jednu dávku dostalo necelých 6,314 milionu lidí starších 12 let, což je 67,6 procenta této populace.

Plaga: Kapacity nestačí, žáci nemůžou čekat na PCR test pět dní

Plaga v dopise adresovaném ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) poukázal na to, že hygienici už v současnosti nestíhají trasovat kontakty nakažených, a označil za nepřijatelné, aby se žáci testovali metodou PCR jen na běžných odběrových místech.

„Za nepřijatelné považuji a důrazně odmítám to, aby byli žáci pouze odesíláni na odběry do stacionárních PCR odběrových míst, která nejsou regionálně dostatečně dostupná, zatěžují žáky a jejich rodiče časově náročným cestováním, omezují účast na prezenční výuce a rodičům nepřijatelně komplikují pracovní a další povinnosti,“ zdůraznil v dopise ministr školství.

V některých městech podle něj už nyní čekají školáci na termín PCR testu i pět dní. „Je evidentní, že odběrová místa jsou přeplněná a nemohou sloužit pro efektivní testování žáků,“ míní Plaga.

Na pondělí 1. a 8. listopadu schválila vláda testování žáků antigenními testy s výsledkem na místě, a to v okresech s výskytem nákazy nad 300 případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Pro první termín určila osm okresů, na nadcházející pondělí a 15. listopadu jejich počet zvýšila na 31 ze 77 okresů.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové a náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martiny Koziar Vašákové ale antigenní testy často nezachytí bezpříznakově nakažené, což děti většinou jsou. Po 15. listopadu proto hygienici podle Svrčinové plánují testovat spíš jen žáky se symptomy či v ohniscích nákazy, a to především metodou PCR.

Podle Plagy ovšem není jisté, zda je pro PCR testování žáků dostatečná infrastruktura. Poukázal na to, že se epidemie rychle zhoršuje a mezi školáky je v mnoha okresech sedmidenní výskyt nákazy i přes tisíc na 100 tisíc obyvatel. „Obávám se proto, že ani v následujících kritických měsících nebudou kapacity PCR testování postačující a že školy a žáci nebudou dostatečně chráněni před nákazou covid-19,“ napsal Vojtěchovi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Připomněl, že ministerstvo školství navrhovalo PCR testování žáků už v lednu. Ministerstvo zdravotnictví to ale dřív odmítalo s tím, že pro to chybí kapacity laboratoří. Vojtěch by proto podle Plagy měl osvětlit, jak se bude testování žáků metodou PCR organizovat v následující době.

Z dopisu také plyne, že ministr zdravotnictví informoval Plagu 6. září o záměru nasadit k testování ve školách mobilní odběrové týmy. Ministr školství ovšem nemá zprávu o tom, zda tyto týmy už fungují. Vzhledem k tomu, že by měly být hlavním nástrojem testování žáků škol, požádal Vojtěcha o zasílání pravidelných informací o rozsahu jejich využití. Odpověď na svůj dopis chce Plaga do úterý.