I ve svátek epidemie sílila. Na některých místech končí hrazené testování

I když byl ve čtvrtek svátek, bylo pozitivních testů na covid-19 více než předchozí čtvrtek, kdy byl pracovní den. Nákazu koronavirem prokázaly 4348 lidem oproti 3640 z minulého týdne. Celkové množství testů přitom výrazně kleslo, předběžně byl pozitivní každý čtvrtý. Oproti středě ale mírně ubylo lidí v nemocnicích. S koncem pracovního týdne končí hrazené preventivní testování neočkovaných lidí na místech, která nefungují o víkendu. Od pondělí již bude potřeba za testy, které jsou nezbytné třeba ke vstupu na sportoviště nebo do restaurace, zaplatit.

On-line přenos
Koronavirus - říjen
16:03

Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

15:49

Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

14:01
Česko

Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Volný den obvykle znamená, že se testuje výrazně méně, a tedy je i méně pozitivních výsledků testů. Ve čtvrtek se sice testovalo méně než v předchozích dnech – i když více než o víkendu a zejména množství PCR testů (necelých 40 tisíc) bylo srovnatelné s pracovními dny v období kolem poloviny října – ale nákazu prokázaly více lidem (4348) než minulý čtvrtek (3640) i více lidem než toto pondělí (4277). Oproti úterý a středě, kdy byl přírůstek zhruba šestitisícový, se situace mírně zlepšila. Tři čtvrtiny lidí, u nichž se ve čtvrtek nákaza prokázala, jsou neočkované.

Mírně se zlepšila oproti předchozím pracovním dnům i situace v nemocnicích. Ve čtvrtek přijaly 98 nových pacientů, což je méně, než kolik propustily. Hospitalizováno tedy je 1304 lidí nakažených covidem-19, o den dříve jich bylo 1315. V těžkém stavu je 172 hospitalizovaných pacientů včetně čtyř odkázaných na mimotělní podporu života. Oproti minulému čtvrtku je ale počet hospitalizovaných zhruba o tři pětiny vyšší. Z lidí, kteří byli ve čtvrtek nově hospitalizováni, byla neočkována nebo neměla dokončené očkování mírná většina (54 procent).

Přibývá nemocnic, které neumožňují návštěvy. Od pátku nemohou za pacienty chodit blízcí v Kolíně, výjimkou jsou dětští pacienti a také pacienti v paliativní péči. Od pondělí zakážou návštěvy také Nemocnice Pardubického kraje.

Za týden se nákaza prokázala u 276 lidí ze sta tisíc, v některých okresech je ale incidence skoro dvakrát vyšší. Přes 500 případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní eviduje Českobudějovicko, Ostravsko a Prostějovsko. V okrese Prostějov bylo za týden dokonce 558 pozitivních testů na sto tisíc obyvatel.

Z krajů se nákaza nejvíce šíří v Olomouckém s 407 případy na sto tisíc obyvatel za sedm dní. Týdenní incidence přes 300 případů na sto tisíc obyvatel je i v Praze, Jihočeském, Jihomoravském, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Nejklidnější je situace v Karlovarském kraji, který je s 88 nakaženými na sto tisíc obyvatel za poslední týden jediným regionem v republice s incidencí pod sto.

Za týden zahájilo očkování 52 tisíc lidí, polovina počtu za celý měsíc

Zatímco na počtu pozitivních testů se příliš neprojevilo, že byl čtvrtek volný den, množství vykázaných dávek vakcín proti koronaviru se propadlo ze středečních 41 tisíc na 6741. Převažovaly mezi nimi posilující dávky (3797). V posledních dnech se ale zájem o očkování výrazně zvedl. V polovině října přicházelo na očkovací místa kolem deseti tisíc lidí denně, minulý týden to bylo až 32 tisíc a tento týden zájem dál roste.

Vyšší zájem je ale i mezi lidmi, kteří dosud očkováni nebyli. Pro první dávku přišlo za poslední týden 52 tisíc lidí, což je téměř polovina počtu za celý prosinec (117 tisíc). V celé populaci – včetně dětí do 12 let, pro které zatím není vakcína schválena – se zatím k očkování alespoň registrovalo nebo ho zahájilo 58,8 procenta lidí. Dokončené očkování má 56,8 procenta populace, při odečtení dětí, keré se nemohou očkovat, je to 65,1 procenta. Nejmenší podíl lidí s dokončeným očkováním mají Olomoucký (52,8 procenta) a Moravskoslezský kraj (53,1 procenta). Nejvyšší naopak Vysočina (60 procent), Středočeský kraj (59 procent) a Praha (58,5 procenta).

Vláda argumentovala snahou zvýšit počet očkování při omezení úhrad preventivních testů ze zdravotního pojištění. Navíc změnila podmínky pro podávání posilující dávky – minimální interval mezi dokončením řádného očkování a posilující dávkou se od 18. října zkrátil z osmi na šest měsíců, tím na ni získalo nárok podstatně více lidí. 

Mapa cestovatele: Od pondělí bude komplikovanější návrat ze severských zemí

Do kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy koronavirem se od pondělí přesunou Dánsko, Island, Lichtenštejnsko a Norsko, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Změna se dotkne lidí, kteří se chystají z některé z těchto zemí přicestovat do Česka a nejsou očkováni nebo neprodělali covid-19 v posledních 180 dnech. Dosud byly tyto státy považovány za středně rizikové a po návratu stačilo cestujícím podstoupit antigenní test.

Nově budou přišedší muset pátý až čtrnáctý den po příjezdu podstoupit PCR test. Po zásahu soudu již nemusí trávit dobu od příjezdu do doručení výsledku tohoto testu v samoizolaci. Nemění se nic na povinnosti vyplnit příjezdový formulář. Tu mají i očkovaní lidé.

Formálně se mění i zařazení Bulharska, Chorvatska, Irska a Slovenska, které budou od pondělí z pohledu českých úřadů zeměmi s velmi vysokou mírou rizika nákazy. Po příjezdu odtud ale platí totožná pravidla jako po příjezdu ze zemí s vysokou mírou rizika.

Kypr se naopak přeřadí mezi státy se středním rizikem, dosud byl také vysoce rizikový. Po návratu tedy postačí neočkovaným podstoupit antigenní test. Spolu s ním budou v kategorii značené na mapě oranžovou barvou ještě Andorra, Francie, Kypr, Monako, Portugalsko, San Marino, Švédsko, Švýcarsko, Baleárské a Azorské ostrovy. V zelené kategorii zemí s nízkým rizikem infekce jsou Itálie, Malta, Španělsko, Vatikán, Kanárské ostrovy, Madeira, Austrálie, Bahrajn, Hongkong, Chile, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Rwanda, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Tchaj-wan a Uruguay.

Mapa cestovatele od 1. 11. 2021
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zdravotnictví

Školy se připravují na testování žáků

Od listopadu se budou opět v některých školách testovat žáci základních a středních škol. Výjimku budou mít očkované děti. Ministerstvo zdravotnictví prosadilo testování v okresech s týdenní incidencí nad 300 nakažených na sto tisíc obyvatel. Protože hygienici vycházeli z dat z minulého víkendu, bude se testování 1. a 8. listopadu týkat pouze osmi okresů – České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná. Testovat se podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) bude asi 165 tisíc žáků.

Testovací sady již školy dostaly. Ředitel ZŠ Jungmannova v Kuřimi Richard Mach ovšem upozornil, že stačí jen na první ze dvou nařízených testování. Do školy chodí sedm stovek dětí. „Máme 975 nových testů a řádově 300 ještě starých, takže na první várku jsme připraveni. (…) Chybí nám 75 testů, abychom mohli udělat dvě várky,“ vyčíslil. Dodal, že dodávky testů zařizuje kuřimská radnice jako zřizovatel školy.

V současnosti je v Česku již významně více okresů s incidencí nad 300 na sto tisíc obyvatel. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že hygienici posoudí situaci každou neděli a rozhodnou o případném testování ve školách v následujícím týdnu. „Nebudeme testovat v celé republice, protože máme velmi významné rozdíly, co se týče incidence,“ poznamenala.

Například ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová dala najevo, že by byla pro celostátní plošné testování ve školách. To se sice konalo na začátku školního roku, ale po dvou vlnách skončilo. „Myslím, že to bylo velmi důležité opatření. Šíření se velmi kontrolovalo tím, že se děti testovaly. Osobně bych to prosazovala,“ řekla. Školní prostředí je podle ní rizikové z pohledu možného šíření nákazy, plošné testování považuje za lepší než povinné nošení respirátorů při výuce.

Od pondělí neočkovaní zaplatí za preventivní testy

Na mnoha místech se mohou neočkovaní dospělí naposledy otestovat na covid-19, aniž by museli na místě sáhnout do své kapsy. K 1. listopadu, tedy hned po víkendu – kdy jsou ale otevřena pouze některá testovací místa – přestanou zdravotní pojišťovny proplácet preventivní testy lidem nad 18 let, kteří nedostali alespoň první dávku vakcíny proti koronaviru. Stanoveno je více výjimek, testy budou mít dál hrazené například lidé, kteří se nemohou očkovat kvůli svému zdravotnímu stavu. Beze změn se budou hradit testy předepsané lékařem nebo hygienickou stanicí.

Zároveň je naposledy možné podstoupit antigenní test, který bude platný po celý víkend. Od začátku listopadu se zkrátí jejich platnost, místo 72 hodin budou platit pouze 24 hodin od odběru. Kratší bude i platnost PCR testů, místo týdne budou platit 72 hodin.

Ukončení proplácení preventivních testů z veřejného zdravotního pojištění schválila vláda na žádost ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), který se netajil tím, že tak chce především motivovat k očkování, neboť kdo byť jen zahájí vakcinaci, již bude mít preventivní testy hrazené.

Zájem o očkování skutečně vzrostl, i když méně, než by se mohlo na první pohled zdát ze statistiky očkovaných. Většina z více než 30 tisíc lidí, kteří přicházeli od pondělí do středy na očkovací místa, si totiž šla pro posilující dávku. Na první či druhou dávku přicházelo od 12 do 15 tisíc lidí. To je sice více než v minulých týdnech – v první polovině října přicházelo na základní očkování kolem sedmi tisíc, maximálně deset tisíc lidí denně – ale zároveň jen malý zlomek stotisícových počtů z počátku léta.

Očkování či podstoupení testu na koronavirus se bude od pondělí i více kontrolovat. Personál restaurací by měl začít dohlížet na to, zda nepřichází někdo, kdo by podle nynějších protiepidemických pravidel v restauraci vůbec neměl sedět. Navíc hlavní hygienička Pavla Svrčinová ohlásila na první listopadový týden intenzivnější kontroly hygieniků v terénu.