Blíží se milostivé léto, jedinečná šance, jak si ulehčit od dluhů

Události: Milostivé léto (zdroj: ČT24)

Až tři sta tisíc lidí má šanci zbavit se dluhů, a to už za několik dnů – 28. října začíná tříměsíční akce s názvem milostivé léto. Tato mimořádná možnost je součástí novely zákona o exekucích a týká se dlužníků, které stíhá soudní exekutor kvůli pohledávkám vůči státu, obcím a jejich organizacím. V současné době je v Česku přes sedm set tisíc dlužníků, kteří mají přes čtyři miliony exekucí. Není ovšem ještě jasné, jak se k milostivému létu postaví VZP. Ta čeká na stanovisko ministerstva spravedlnosti.

V zahajované akci jde třeba o dluhy na obecním nájemném, pokuty za jízdu na černo nebo nedoplatky na zdravotním pojištění. Pokud člověk splní podmínky, poté zaplatí jistinu – tedy původní dluh a poplatek 908 korun – exekuce bude zastavena.

Milostivé léto by se mohlo týkat až 300 tisíc lidí, ale Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni odhadl, že by nabídky mohly využít maximálně desítky tisíc. „Část lidí se to nedozví, část lidí, i když se to dozví, nebude mít na zaplacení jistiny. Aby bylo jasno, nejde o amnestii dluhů. Člověk musí zaplatit původní dluh,“ zdůrazňuje.

Dluhy často posílají lidi na ulici, milostivé léto je tak tématem i v Armádě spásy. Teď sociální pracovníci s klienty řeší hlavně to, zda jsou vhodnými kandidáty, i počet jejich pohledávek.

„I když nevyřeší celou finanční situaci, tak to pro klienty může být impuls ke změně k lepšímu. Exekuce obrovskému množství lidí brání třeba v tom, aby měli legální zaměstnání,“ říká Jitka Modlitbová z Armády spásy.

Odpustit poplatky by měly obce i pojišťovny. VZP ale čeká na stanovisko ministerstva

Milostivé léto se vztahuje ke státu, krajům, obcím a jejich většinově vlastněným organizacím nebo firmám. V těchto případech lidé nejčastěji dluží za nezaplacený komunální odpad nebo za dopravní pokuty. Akce se zároveň týká dluhů u soudních exekutorů, přičemž člověk nesmí být v insolvenci. 

„Pokud dlužím na daních a ty jsou vymáhány daňovou exekucí, tak se mě to netýká. Ani dluhy vůči ČSSZ. Ve chvíli, kdy znám své exekuce, tak musím oslovit exekutora a požádat ho o vyčíslení nesplacené jistiny a zároveň ho v dopisu informovat, že chci využít milostivé léto,“ vysvětluje Daniel Hůle. Sám se ovšem domnívá, že exekutoři, kterým hrozí ztráta desítek, ne-li stovek tisíc zakázek, „se chytají, čeho mohou, aby mohli říct, čeho se to netýká“.

Nezodpovězená otázka se týká například dluhů na pojistném u VZP, které pojišťovna rozdělila do dvou dluhů – zvlášť vymáhá původní jistinu a zvlášť penále. Hůle připouští, že existují judikáty, o které by se mohli exekutoři opřít. Správní rada VZP podle její šéfky Věry Adámkové (ANO) záměr milostivého léta „stoprocentně podporuje“, o prominutí penále ale rozhodnout nemůže. Pojišťovna proto chce znát stanovisko ministerstva spravedlnosti. Podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka by mělo přijít v příštích dnech.

Podle Kabátka dluží pojišťovně 230 tisíc lidí celkem 29 miliard korun. Z toho ale pouze 13 miliard je samotné nezaplacené pojistné, zbytek tvoří penále. „Snažíme se najít způsob, jak zákon vyložíme směrem k dlužníkovi. Krajní variantou je novelizace, která by definovala penále jako příslušenství,“ řekl Kabátek.

Zaplatit jistinu

Vzorový dopis lze vyplnit třeba na webové stránce Jak přežít dluhy. Mezi 28. říjnem a 28. lednem je třeba exekutorovi zaplatit jistinu plus 908 korun. „Je vyjednané s exekutorskou komorou, že pokud ten dopis půjde na začátku doporučeně a uvede v něm e-mailovou adresu, tak s ním exekutor bude komunikovat e-mailem,“ vysvětluje Renata Bořkovcová z help linky.

O tuto možnost má zájem stále víc lidí. Jen na help linku se jich ozve až stovka denně. Další se chodí radit za poradci v terénu. „Nemají doklady nebo, když je jim řadu let sráženo ze mzdy, tak mají pocit, že jistina musí být dávno zaplacená,“ říká Bořkovcová.

Jenže někteří nemají ani na zaplacení původního dluhu. Člověk v tísni proto příští týden spustí databázi dárců, které bude propojovat s dlužníky. „Tady je velký potenciál, pro klientku, která má dluh na nájmu 85 tisíc a teď má exekuci na pět milionů. Sama nemá šanci během tří měsíců částku zajistit, ale tito dárci jsou ochotni přispět a v tuto chvíli skončí exekuce za pět milionů,“ tvrdí Hůle.