Policisté začnou prověřovat, zda někdo nepadělal Zemanův podpis

Policisté začnou prověřovat, zda někdo nezfalšoval podpis prezidenta Miloše Zemana, kterým svolává novou sněmovnu. Informaci serveru Seznam Zprávy potvrdila vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. Vrchní státní zastupitelství ve čtvrtek obdrželo trestní oznámení pro podezření, že došlo k padělání úřední listiny.

„Jelikož nejsme věcně a místně příslušní, postoupili jsme toto oznámení příslušnému státnímu zastupitelství,“ cituje server Bradáčovou. Pražský hrad i Ústřední vojenská nemocnice, kde je Zeman hospitalizován na jednotce intenzivní péče, spadají pod Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6.

Podezřením se bude zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu. Televizi CNN Prima News to sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. 

Ve čtvrtek prezidenta na jednotce intenzivní péče navštívil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Dle vyjádření nemocnice ho za prezidentem přivedl hradní kancléř Vratislav Mynář bez vědomí prezidentova ošetřujícího lékaře. Setkání nebyl přítomen nikdo z personálu nemocnice.

Vondráček posléze novinářům řekl, že Zeman je schopen vykonávat úřad hlavy státu a podepsal rozhodnutí o svolání nové sněmovny. Dle Vondráčka prezident vtipkoval a byl pozitivně naladěný. Nemocnice se ale od těchto výroků o Zemanově stavu později distancovala. Vondráčkův krok v pátek kritizoval i premiér Andrej Babiš (ANO), kterému vadí, že jej předseda sněmovny o návštěvě neinformoval.

„Podpis připojený na této listině nicméně neodpovídá veřejně známému podpisu Ing. Miloše Zemana. Důvodně se proto domnívám, že tato listina nebyla podepsána prezidentem republiky Ing. Milošem Zemanem, nýbrž osobou, která si protiprávně uzurpuje jeho autoritu a za prezidenta republiky se vydává, rovněž se domnívám, že byl podpis prezidenta republiky na této listině dotyčnou osobou padělán,“ stojí v trestním oznámení.

Předseda sněmovny v pátek zopakoval, že prezident Zeman před ním rozhodnutí o svolání zasedání dolní komory vlastnoručně podepsal. Pochyby o tom, zda u prezidenta skutečně byl, mluvil s ním a jestli svolání zasedání podepsal Zeman osobně, ho dle jeho slov mrzí. „Nejsem člověk, který by lhal, vymýšlel si. Navíc z respektu k panu prezidentovi, jeho úřadu, ale i veřejnosti bych si nic takového nikdy nedovolil,“ cituje Vondráčka server Aktuálně.cz.

Vondráček mimo jiné prohlásil, že k prezidentovi jej doprovodila Ochranná služba Policie ČR. Policisté ale tato slova vyvracejí.

Informace z Hradu

Hrad kvůli informování o prezidentově zdravotním stavu čelí dlouhodobé kritice. Na čtvrtečním brífinku na Hradě vystoupila prezidentova žena Ivana s dcerou Kateřinou. Podle manželky prezident podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu.

Na prezidentova kancléře se už dříve obrátil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Chce vědět, jaká je prognóza dalšího vývoje Zemanova zdraví. Podle některých politiků by se parlament měl zabývat tím, zda prezidenta nezbaví pravomocí pro neschopnost zastávat úřad.

Důvodem Zemanova převozu do nemocnice byly podle nedělního vyjádření šéfa nemocnice Miroslava Zavorala komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas.